KRAFT

Reagerer på Borten Moes flytting av kraftlinje

Sivilombudsmannen ber om at OED ser på saken på nytt.

 KRITIKK: Ola Borten Moe har blitt beskyldt for å flytte linjen bort fra eiendommen til faren til SP-ordfører Karl Vidar Førde. Nå ber sivilombudsmannen om en forklaring på vedtaket.
KRITIKK: Ola Borten Moe har blitt beskyldt for å flytte linjen bort fra eiendommen til faren til SP-ordfører Karl Vidar Førde. Nå ber sivilombudsmannen om en forklaring på vedtaket. Bilde: Håkon Jacobsen
30. okt. 2012 - 14:31

Olje og energidepartementets (OED) avgjørelse om å flytte linjen fra Førdedalen til nabodalen Myklebustdalen i Bremanger har skapt mye bråk.

NVE hadde anbefalt at linjen skulle gå i Førdedalen.

Les mer: – Borten Moe brøt loven

Ikke fornøyd

Men OED valgte å se bort fra NVEs fagutredninger. Olje og energiminister Ola Borten Moe har i flere avisoppslag blitt beskyldt for å flytte linjen bort fra eiendommen til faren til Sp-ordfører Karl Vidar Førde i Bremanger kommune. Les mer om dette i VG.

Nå skriver Montel at sivilombudsmannen ikke er fornøyd med Olje- og energidepartementets (OED) konsesjonsavgjørelse for Ørskog-Fardal-linjen i Bremanger og ber departementet om å vurdere saken på nytt.

Les også:

Vil ha timeout i nettutbyggingen

Skal bruke 50-70 milliarder på strømnettet  

Vurder nytt

I sitt brev skriver sivilombudsmann Arne Fliflet blant annet:

”Når dertil fagutredningene peker på konsesjonsgitt trasé som det beste alternativet, er det ikke lett å se hvordan departementet har vektet de ulike hensynene i trasévalget.”

Sivilombudsmannen ber departementet om å vurdere saken på nytt.

– Selv om ikke ombudsmannen har formell vedtaksmyndighet, så forutsetter Stortinget at forvaltningen følger opp det Sivilombudsmannen ber om, og det gjør forvaltningen stort sett alltid, sier kontorsjef Harald Gram ved ombudsmannen til Montel.

Les også:

Angrer på å ha innført elsertifikater  

Matematikere skal gi forutsigbar strømpris  

Stoppe arbeidet

Han konstaterer at den begrunnelsen som er gitt ikke holder, og at OED derfor må se på saken på nytt.– Må man gå en helt ny runde med konsesjonsprosessen?– Det må man ikke, men saken må være tilstrekkelig opplyst. Om det er nødvendig å foreta nye undersøkelser, er noe departementet må vurdere, sier Gram.– Må Statnett stoppe arbeidet?– Det er opp til Statnett og OED å vurdere. Det vil være en naturlig konsekvens at de må vurdere om Statnett må stoppe arbeidet. Sivilombudsmannen sier ikke at Stanett nødvendigvis må stoppe arbeidet, men de må vurdere det, sier Gram.

OED skal se på saken

OED skriver i en epost til Montel at de skal se på saken på nytt:”Departementet går nå gjennom sivilombudsmannens uttalelse. Departementet har merket seg at sivilombudsmannens undersøkelse av saken nå er avsluttet. Departementet skal selvsagt foreta den fornyede vurdering sivilombudsmannen ber om, og orientere ham om den,” skriver kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i OED.

Statnett vil vente med byggearbeidene på Ørskog-Fardal-linjen gjennom Bremanger til OED har vurdert konsesjonssaken på nytt.

– Statnett tar til etterretning at Sivilombudsmannen har bedt OED om å vurdere valgt trasé og den begrunnelsen som er gitt på nytt. Vi avventer OEDs vurdering av sivilombudsmannens uttalelse, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett.

Les også:

– Borten Moe kunne like godt vært statsråd i en borgerlig regjering

EU kan tvinge Norge til nettutbygging

Kraftlinje kan rasere sjøreservat

Kraftlinje truer golfbane  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.