KRAFT

EU kan tvinge Norge til nettutbygging

EU-organet Acer, hvor Norge ikke er med, kan tvinge oss til å bygge nye gass- og kraftnett­prosjekter.

EU-organet Acer, hvor Norge ikke er med, kan tvinge Norge til å bygge nye gass- og kraftnettprosjekter.
EU-organet Acer, hvor Norge ikke er med, kan tvinge Norge til å bygge nye gass- og kraftnettprosjekter. Bilde: Illustrasjon, TU
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. apr. 2012 - 07:35
Vis mer

Både kraftverkskommunene og Naturvernforbundet er svært kritisk til EU-kommisjonens forslag om at det kun skal være én offentlig høring for de største og viktigste energiinfrastrukturprosjektene i Europa, og at de skal baseres på en 15 siders brosjyre og ikke på selve søknaden.

I tillegg foreslås det at prosjektene skal behandles innen tre år, langt raskere enn det som er praksis i Norge i dag.

Bindende beslutning

Akkurat hvilke prosjekter som skal med i det nye ekspressbehandlingssystemet, skal bestemmes av EUs regulatorbyrå Acer, og i siste instans av EU-kommisjonen. Acer er EU-landenes motstykke til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ett kriterium er at prosjektet skal berøre minst to land, enten ved direkte å krysse grensen, eller ved å ha vesentlig påvirkning over grensen til et annet land.

Hvis to land er uenige om hvorvidt et prosjekt skal bygges, skal Acer fatte en bindende beslutning og bestemme hvordan kostnadene skal fordeles. Organet skal ifølge forslaget også ha vedtaksmyndighet over investerings-, markeds- og driftsløsninger på de prioriterte forbindelsene, skriver NVE i et høringssvar til Olje- og energidepartementet (OED).

Les også: Norge på gangen i Acer

Norge utestengt

Men Norge er ikke representert i Acers styremøter, hvor de viktige avgjørelsene fattes.

Årsaken er at Norge og EU-kommisjonen fremdeles forhandler om hvordan den tredje energimarkedspakken skal tas inn i EØS, og Norges forhold til Acer inngår i disse forhandlingene, opplyser NVE.

Norge har imidlertid aller nådigst fått være med i arbeidsgruppene under Acer, der de forsøker å påvirke som best de kan.

Udemokratisk

Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling mener det er uheldig at Norge fremdeles sitter på sidelinjen i Acer.

– Dette bør regjeringen anstrenge seg for å ordne opp i. Uten norsk deltakelse, blir dette lite demokratisk, sier Meling.

Les også: Høyre vil ha svar om Acer

Vil være med

NVE-sjef Per Sanderud understreker at de nye reglene ikke er ferdig behandlet i EU og heller ikke tatt inni EØS-avtalen.

– Det er interessant å se at EU arbeider for kortere saksbehandlingstid i nettutbyggingssaker, men det er viktig at vi kan videreføre åpne og demokratiske beslutningsprosesser. Vi må forutsette at Norge fullt ut blir med i relevante beslutningsprosesser for prosjekter som angår Norge, sier Sanderud.

– Aktiv rolle

Statssekretær Eli Blakstad (Sp) i OED sier retningslinjene for felles-europeisk energiinfrastruktur skal vurderes etter vanlige prosedyrer i EØS.

– Slik det ser ut i dag, vil berørte medlemsland ha en aktiv rolle i vurderingen av om et prosjekt skal settes på listen over prioriterte prosjekter, sier Blakstad.

Les også: EU vil fjerne kraftlinjehøring

Regional gruppe

– Men kan Norge få en slik aktiv rolle uten å være med i Acer?

– Både forordningsforslagets fortale og artikkel 3 gir medlemslandene rett til å godkjenne prosjekter som berører deres territorium. Dette gir en innledende helt grunnleggende påvirkningsmulighet over hvilke prosjekter som i det hele tatt skal føres opp på en PCI-liste.

– Videre ligger den aktive påvirkningsmuligheten i deltagelse i en regional gruppe, og ikke i så stor grad ved deltagelse i Acer. I disse gruppene skal EØS-land inviteres til å delta, sier Blakstad.

Fikk du med deg disse sakene?

Vil ikke bygge kraftkabel langs E6 

Oslo må ha nye kraftlinjer

Kraftlinje kan rasere sjøreservat

Frykter å krasje i kraftspenn

Kraftlinje truer golfbane

Statnett får ikke kamuflere luftspenn

Slik kan jordkabel erstatte høyspentlinjer

– Borten Moe brøt loven 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.