BYGG

Rasfare sjekkes fortsatt ikke

VAR USIKKER: Politi og redningsmannskaper utenfor boligblokken i Fjelltunveien i Ålesund som kollapset natt til onsdag.
VAR USIKKER: Politi og redningsmannskaper utenfor boligblokken i Fjelltunveien i Ålesund som kollapset natt til onsdag. Bilde: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
Mona Strande
16. sep. 2008 - 07:09

Fem personer omkom da et leilighetsbygg i Fjelltunvegen 31 i Ålesund kollapset etter å ha blitt truffet av en fjellblokk som løsnet 26. mars i år.

Etter ulykken sa kommunen at de ikke bare ville kartlegge rasfaren for naboeiendommene, men også for andre boliger langs fjellsiden over byen.

Nå er det over fem måneder siden ulykken skjedde, men det er fortsatt bare de to nærmeste nabohusene som har fått berget bak tomtene undersøkt.

Les også: Må selv dekke rassikring i Ålesund

Usikkert omfang

– Vi har alle trodd vi hadde solid fjell, men når dette skjer må vi se nøyere på det. Hvilket omfang en slik gjennomgang vil få utover det som gjøres akkurat rundt ulykkesstedet vet vi ikke noe om ennå, sier beredskapsleder Albert Gjørtz i Ålesund kommune.

Han sier de vil ta en generell gjennomgang opp mot kart og arealplaner for å se hvor det eventuelt kan rase, men mener de har en grei oversikt allerede.

Ifølge plan- og bygningssjef Lars Vartdal er bergveggen bak det ene nabohuset, Fjelltunvegen 33, sikret med bolter og utstøpinger etter anbefalingene i NGIs tiltaksrapport. Her flyttet beboerne inn igjen i august.

Bak Fjelltunvegen 29 skal det renskes før sikringen kan starte. Derfor er beboerne fortsatt evakuert grunnet mangel på trygge rømningsveier.

Les også: Fortsatt rasfare i Ålesund

En ting av gangen

Ålesunds kommunalsjef, Ronny Frekhaug, leder også en kommunal gruppe som jobber med oppfølging etter ulykken.

Han sier de vil følge geologenes råd om videre tiltak når det mest prekære er unnagjort.

– Vi har konsentrert oss om å bli ferdige lokalt først, og få på plass sikring i umiddelbar nærhet til rasstedet. Vi er nødt til å ta en ting av gangen. Siden det ikke er noe som tyder på umiddelbar rasfare noe annet sted, har vi ingen tidsplan for når vi vil kontrollere andre områder foreløpig, sier Frekhaug.

Teknisk rådgiver i NGI, Tore Valstad, er på sluttbefaring for sikringsjobben bak Fjelltunvegen 33 i dag. Han sier deres oppdrag ikke har vært å undersøke annet enn naboeiendommene.

Les også: Ålesund-raset: Overraskende funnsted

– Inspeksjon nødvendig

– Felles for rastomta og de to nabotomtene er at de er bygget i skjæring. Når man sprenger ut en skjæring og bygger helt inntil en steil sprengt flate, blir det noe helt annet enn en naturlig skråning. Da må man være ekstra aktpågivende, og det burde alle ta lærdom av etter denne ulykken, sier Valstad.

Han understreker at de fleste husene i Ålesund heldigvis ikke har tomter som er sprengt såpass langt inn i fjellet. De fleste har støpt seg opp på toppen av en liten, naturlig flate.

– Jeg vil tro at mange kommuner, i lys av denne ulykken, vil tjene på å gå tilbake i papirene og se på hvor det er bygget i kommunen. Der hvor det er bygget i gamle steinbrudd eller sprengt betydelig inn i fjellet er det nødvendig med en inspeksjon for å se hvordan det ser ut der i dag, sier Valstad.

Les også: Klipper seg inn i ruinene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.