BYGG

Fortsatt rasfare i Ålesund

RASSTEDET: 26. mars 2008 løsnet en fjellblokk bak Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Fem mennesker ble drept i sitt eget hjem. Kommunen ville den gang undersøke rasfaren flere steder i boligområdet, men etter snart seks måneder har de ikke kommet lenger enn til de nærmeste nabohusene.
RASSTEDET: 26. mars 2008 løsnet en fjellblokk bak Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Fem mennesker ble drept i sitt eget hjem. Kommunen ville den gang undersøke rasfaren flere steder i boligområdet, men etter snart seks måneder har de ikke kommet lenger enn til de nærmeste nabohusene. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. apr. 2008 - 14:20

NGIs ingeniørgeologiske kartlegging av skjæringene i berggrunnen bak Fjelltunvegen 29, 31, 33, 37 og 37b viser at gneisen har en gjennomsettende foliasjon (lagdeling), og en dominerende oppsprekning langs foliasjonen.

Nr. 31 mest utsatt

Bak nabobygget Fjelltunvegen 33 er det kartlagt to leirslepper som er like de i foten av skredet bak Fjelltunvegen 31. For å stabilisere denne skjæringen blir nye sikringstiltak nødvendig.

Det må i tillegg renskes opp i avløste stienblokker i skjæringene bak både Fjelltunvegen 29 og 33, og små tiltak må også settes i verk for økt stabilisering og sikring av Fjelltunvegen 37 og 37b.

Pilastere og forankringer

NGI anbefaler å dele opp sikringsarbeidet i to faser. Første prioritet blir rensk, boltesikring og bedring av den lokale stabiliteten i skjæringsflaten bak Fjelltunvegen 29 og 33. For å stabilisere foten av sleppene bak Fjelltunvegen 33 anbefales støping av pilastere (understøp). Dette kan også være aktuelt bak nr. 29.

Bak nr. 33 mener NGI det i neste omgang bør installeres lange forankringer, men dette krever prosjektering og grundig planlegging.

Faretruende leirslepper

I sitt arbeid har NGI også tilbakeregnet skredet bak Fjelltunvegen 31 for å se hva som egentlig førte til at raset ble så stort som det gjorde. Dette arbeidet har vist at berggrunnen bak nabobygget (nr. 33) har samme oppsprekningsmønster og to leirslepper med utgående i foten av skjæringen. Erfaringene fra Fjelltunvegen 31 kan derfor brukes direkte når forsterkningene bak nr. 33 skal beregnes.

Resten av nabohusene ligger inntil bergvegger med samme - om enn ikke så gjennomsettende - oppsprekningsmønster, og uten de problematiske leirsleppene. Nødvendige sikringstiltak blir derfor ikke så omfattende ved disse eiendommene.

Vil overvåke fjellet

Det er installert en bolt på kanten av skredet bak rasblokka for å kunne kontrollere eventuelle bevegelser i bergmassen. NGI anbefaler at slike bolter også installeres på oversiden av nummer 29, 33, 37 og 37b.

- Disse bør måles en gang per måned i seks måneder for å se om det er bevegelser i berggrunnen, heter det i rapporten.

De anbefaler også installasjon av et inklinometer bak Fjelltunvegen 31 og dens mest rasutsatte nabo, nr. 33. Inklinometeret installeres i så fall i et borehull som går dypere enn bunnen av skjæringen, og kan avsløre bevegelser i sprekker på forskjellige dybder bak skredet. Inklinometeret kan fjernavleses, noe som kan gi et forvarsel om ny bevegelse i bergmassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.