OLJE OG GASS

– Rapporten er skremmende lesning

Ansatte i Statoil mener granskningen fra Gullfaks C er skremmende lesning, og mener det er en fryktkultur i selskapet.
Ansatte i Statoil mener granskningen fra Gullfaks C er skremmende lesning, og mener det er en fryktkultur i selskapet. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
19. des. 2011 - 11:10

I dag vil Statoil presentere sine konklusjoner til årsaken bak Gullfaks C-hendelsen i mai i fjor. Etter at selskapet mistet kontroll over brønnen på Gullfaks C, ble det pålagt å gjennomføre en ekstern vurdering av hendelsen.

Det er International Research Institute of Stavanger (IRIS) som har gjennomført vurderingen, og forfattet en rapport som har dannet grunnlag for konklusjonene.

– Fryktkultur, underbemanning og kompetansemangel

Unnlater å varsle om farlige situasjoner

Kan bli redd

IRIS-rapporten har vært tilgjengelig for Statoil-ansatte i flere uker, og ifølge et anonymt varslingsbrev som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til er rapporten skremmende lesning for de ansatte.

“I sammenheng med Gullfaks C-saken var Helge Lund på banen og ville ha ekstern og uavhengig granskning. Bra saker tenkte alle. Nå blir det ryddet opp. Nå skal ting på bordet. Rapporten fra IRIS har vært til fri lesning for flere i mange uker, og er skremmende lesning. Leser en anbefalingene til arbeidsgruppen i Statoil kan en virkelig bli redd,” skriver varsleren.

Fryktkultur

Han påpeker at det er en fryktkultur i selskapet, og at folk er redde for å si fra.

“Mange er redde for å si fra. Mange tør ikke ta opp ubehagelige forhold. Mange ledere vil ikke høre om slike forhold, da de ikke vet hva de skal gjøre med det. Vi har opplevd både frustrasjon og sinne fra ledere, både direktør og plattformsjefer, når ubehagelige spørsmål blir stilt.”

LO-forbund slår alarm: LO-forbund slår alarm: <br/> Grådighet og konflikt truer sikkerheten på sokkelen

Behandles hos Ptil

Statoil presenterte resultatene sine for Petroleumstilsynet (Ptil) torsdag forrige uke.

– Vi har fikk en muntlig presentasjon og oversendt en stor del skriftlig dokumentasjon fra Statoil. Dette vil nå bli behandlet hos oss. Vi kan ikke gi våre kommentarer om dette før vi har behandlet saken, sier pressetalskvinne i Ptil, Inger Anda.

Mer tilbakeholdne

Petroleumstilsynet vil ikke kommentere varslingsbrevet.

– Vi har tatt en beslutning om å være mer tilbakeholdne på å kommentere konkrete bekymringsmeldinger. Derfor kan jeg ikke si noe om dette brevet, sir hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Må bedre kulturen

Det er identifisert syv punkter som må bedres internt i Statoil. Arbeidet har avdekket at selskapet må bedre sin kulturen i organisasjonen. Derfor skal Statoil bli mer åpent og få en mer omtenksom bedriftskultur.

Dessuten skal selskapet forenkle styringssystemet og redusere byråkratiet, og gjøre ledere bedre i stand til å ta ansvar og bruke fullmakter.

Etableres forum

Selskapet må også bli bedre til å granske og lære av hendelser . Og det skal etableres et storulykkeforum for å øke fokuset på hendelser som har storulykkepotensiale. Statoil skal samtidig videreutvikle og styrke kunnskapsdelingen i selskapet gjennom mer systematisk opplæring av våre ansatte og tettere samarbeid med våre leverandører.

I oktober skrev Teknisk Ukeblad at en av Statoils plattformsjefer har varslet Petroleumstilsynet om fryktkultur, underbemanning og manglende kompetanse på sokkelen. Selskapets ledelse ble blant annet beskyldt for å trakassere varslere.

Informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby, sier til tu.no at de tar varslingsbrevet på alvor.

Vil ha åpenhet

– Vi er opptatt av, og jobber for, å ha en kultur hvor folk føler det er stort rom for åpenhet. Vi er helt avhengig av å ha en åpenhet rundt forhold som oppleves som usikre og utrygge, sier Skauby. Han sier at brevet er behandlet i ledelsen, og tas med i det videre oppfølgingsarbeidet.

– Hvordan skal dere sikre at bedriften blir åpnere?

– Det spørsmålet må du stille til de som skal presentere funnene senere i dag, sier Skauby.

Fortsetter med bonussystem

Statoil har også fått mye kritikk for bruken av karakterer for de ansatte. Anders Dysvik, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, er sterkt kritisk til "hopp-så-får-du-en-kjeks-ledelsen" som Statoil benytter seg av.

– Karakterer truer sikkerheten

– Forskning verden over viser at folk jobber mye mer ansvarlig når ansvaret er plassert i deres hender. Å gi folk frihet under ansvar gir bedre resultater enn å behandle dem som drittunger, sa han til Teknisk Ukeblad tidligere i år.

Skauby i Statoil sier at selskapet ikke har noen planer om å legge ned det eksisterende bonussystemet i selskapet.

Ber ledelsen komme på banen

Den anonyme Statoil-varsleren ber om at Ptil leser gjennom IRIS-rapporten for å få en forståelse for hvorfor så mange har vært redde i lang tid. Han ber også selskapets ledelse komme på banen.

" Har ikke Helge Lund lest den eksterne granskningen han selv tok initiativ til, så er det høy tid at han gjør det. Her er det virkelig grunn til bekymring," skriver varsleren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.