ENERGI

Rapport: Verdens forbruk av kull øker

I fjor økte brenning av kull globalt med 1 prosent fra året før, og Kina står for mesteparten av det, ifølge en rapport fra GEM.

Brenning av kull for å produsere blant annet elektrisitet økte globalt i fjor, ifølge en rapport. Bildet viser et kullkraftverk i den polske byen Bogatynia.
Brenning av kull for å produsere blant annet elektrisitet økte globalt i fjor, ifølge en rapport. Bildet viser et kullkraftverk i den polske byen Bogatynia. Foto: AP/NTB
6. apr. 2023 - 08:51

Kullforbruket økte med 19,5 gigawatt i fjor, som er nok til å forsyne 15 millioner bostander med elektrisitet. Nesten alle nye kullprosjekt i fjor ble startet i Kina.

Det kommer det fram i en rapport fra Global Energy Monitor (GEM), som ble publisert onsdag.

Økningen kommer samtidig som forskere anslår at det globale kullforbruket må kuttes fire og en halv gang raskere enn hittil.

I 2021 sluttet flere land seg til å fase ut kull som ett av tiltakene for å nå 1,5-gradersmålet.

– Jo flere kullprosjekter som opprettes nå, desto hardere må kuttene bli i fremtiden, sier Flora Champenois, forfatter av rapporten og prosjektleder for overvåking av kullkraftverk i GEM.

Det ble opprettet nye kullkraftverk i 14 land, i tillegg til at åtte land kunngjorde nye kullprosjekt. Kina, India, Indonesia, Tyrkia og Zimbabwe både hadde kullkraftverk i drift og åpnet nye i fjor.

Kina står for 92 prosent av alle nye kullprosjekt, ifølge GEM.

CO2-utslippene i EU har falt kraftig fra 2022 til 2023.
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.