INDUSTRI

Rapport: Nytt datasystem i Forsvaret i fare for å knele

Mener prosjektet bør revurderes.

Maskinkanonen på F-35A, som Norge har bestilt, sitter over det venstre luftinntaket (til høyre på bildet).
Maskinkanonen på F-35A, som Norge har bestilt, sitter over det venstre luftinntaket (til høyre på bildet). Bilde: Darin Russell
11. feb. 2015 - 07:47

 Forsvaret bruker flere hundre ansatte og mange hundre millioner kroner på å utvikle et datasystem deres egne brukere mener bør stanses, ifølge en hemmelig intern rapport.

Datasystemet som blant annet skal brukes til å holde oversikten over innkjøp av nye kampfly og sørge for forsyninger og våpen til alle i Forsvaret, står i fare for å knele, er konklusjonen i rapporten, skriver Aftenposten.

Les også: Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere

Den hemmeligstemplede rapporten er laget av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som skal være den daglige og største brukeren av superdatasystemet.

Rapporten er stemplet «fortrolig» og holdt tilbake med henvisning til «beskyttelsesinstruksen». Den konkluderer med at hele prosjektet bør revurderes.

Datasystemet skal etter planen skal tas i bruk 1. januar 2016 og brukes til å forvalte innkjøp, materiell, personal og økonomi.

Departementsråd Erik Lund-Isaksen i Forsvarsdepartementet bekrefter at det er knyttet betydelig risiko til innføringen av systemet.

– Men vi mener at vi totalt sett har kontroll, sier han til Aftenposten.

– Hadde vi stanset dette, ville vi råtnet på rot. Forsvaret har i dag systemer som er gått ut på dato, som ikke henger sammen, sier Lund-Isaksen.

Prisen på det nye systemet anslås nå til minst 1,8 milliarder, en milliard mer enn planlagt.

Les også:

Sikorsky starter opp det «revolusjonerende» helikopteret

Her får F-35 smake på norske forhold

Slik skal den amerikanske presidenten fly i framtiden  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.