Universitetet i Bergen har i flere år UiB nærmer seg UiO på de store universitetsrankingene. I fjor tok UiB en sterk 135. plass i den prestisjetunge rankingen fra Times Higher Education.
Men i årets Times-ranking stanser veksten.
UiB fyker oppover rankingliste
Endret
Denne gangen faller Universitetet i Bergen fra fjorårets 135. plass til en 191. plass. Dette må sies å være et markant fall.
– Jeg konstaterer at vi på denne rankingen gjør det litt dårligere enn i fjor. Dette er et avvik fra hovedtrenden, der vi har gått frem på alle rankinger i de senere årene, sier UiB-rektor Sigmund Grønmo på universitetets nettsider.
Han påpeker endringer i metodikken til rangeringen fra i fjor til i år.
–Tallene fra i fjor til i år er ikke helt sammenliknbare. Derfor skal vi nå se på og analysere hva som skyldes metodeendringer og hva som er reelle endringer, sier Grønmo.
Fotnote
Universitetet i Oslo kan notere seg for en liten framgang fra i fjor. UiO stiger fra 186. til 181. plass.
Dette er likevel en forholdsvis beskjeden plassering sammenliknet med foregående år. I fjor var det mye støy da UiO først falt ut av rankingen etter en rapporteringsfeil. Etter hvert kom universitetet inn på 186. plass, men kun i en fotnote.
Uansett var universitetet på 100. plass året før, altså i 2009.
Beskylder rankingselskap for løgn
Slagside
– Det er gledelig at UiO går opp fem plasser frå i fjor og plasserer seg som det beste av de norske universitetene, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen til Uniforum.
Han viser til en faktor mange peker på som en stor svakhet ved de store universitetsrankingene, nemlig slagsiden mot naturvitenskapelige fag.
– Som et universitet med ambisjoner skulle vi gjerne ha vært lenger oppe enn på 181. plass. UiO er et breddeuniversitet, mens det er de universitetene som satser på matematisk-naturvitskapelige og medisinske fag som gjør det best i denne rankingen. Det er viktig å huske på at det er Big Business som står bak rangeringen, sier rektoren.
Ny vinner
Endringene i toppen dette året er en slags bekreftelse på det Ottersen sier. Harvard University mister nemlig topplassen til California Institute for Technology (Caltech). Harvard følger på 2. plass, mens Stanford University er nummer tre.
Oxford University på 4. plass er beste ikke-amerikanske universitet.
ETH Zurich er beste ikke-anglomamerikanske universitet, mens Karolinska Institutet i Stockholm gjør det best i Norden.
NTNU er plassert i bolken 251 - 275. plass. I fjor tok NTNU en 273. plass. NTNU-rektor Torbjørn Digernes kommenterer resultatene på denne måten .