Rambølldirektør om innovasjon

Rambølldirektør: – Med digitalisering blir ikke Norge et høykostland 

Verden bryr seg ikke om hvilket nes på Vestlandet som vant konkurransen internt i Norge, sier konserndirektøren.

Hilde Tonne er konserndirektør for innovasjon og digitalisering i Rambøll.
Hilde Tonne er konserndirektør for innovasjon og digitalisering i Rambøll. (Foto: Lerchendalkonferansen/fotograf Jens Petter Larsen)

Verden bryr seg ikke om hvilket nes på Vestlandet som vant konkurransen internt i Norge, sier konserndirektøren.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Konserndirektør i Rambøll Group, Hilde Tonne, mener Norge må skape økt innovasjonskraft i en digital verden som endrer seg hurtig. Og da kan vi ikke tenke distriktspolitikk først.

Verden bryr seg ikke om det, sa Tonne på Lerchendalkonferansen i Trondheim. 

– Noen ganger snakker vi mye mer om geografi enn vi snakker om kvalitet og utnyttelse av mulighetene. 

Nes på Vestlandet

Hun mener Norge er et lite land der vi ikke kan jobbe fragmentert både innenfor sektorer i utdannings- og forskningsinstitusjonene og i næringslivet. Og heller ikke fragmentert geografisk.

– Verden ignorerer nemlig om det ligger i Bergen eller Stavanger. Verden bryr seg ikke om hvilket nes på Vestlandet som vant konkurransen internt i Norge. 

Hun mener likevel ikke at det er nødvendig at folk sitter fysisk sammen. 

– Vi står overfor global konkurranse og helt nye aktører inn i verdikjedene, og man må samle seg der det er mulig å samle seg. Da får man frigjort kapasitet til innovasjon.

Billigere å produsere i Norge

Automatisering, blant annet i ingeniørbransjene vil føre til mange prosesser bli automatisert, og dermed billigere å utføre i Norge.

– Det er for meg en mulighet for et land som Norge. Vi kan ta produksjon tilbake fordi vi ikke blir et høykostland lenger. Vi kan finne måter å jobbe på fordi vi kan produsere og bli en hub for digitale og innovative tjenester for resten av verden, fordi vi har hodene.

Da må vi riktignok bruke hodene riktig. Kampen om talentene mener hun også handler om å klare å bruke de beste av landets fem millioner innbyggere, og ikke trekke fra kvinner, folk som er brune i huden, ikke har høy utdannelse eller ikke har fylt 50.

– Vi må bruke alle, ikke bare hvite menn 50-59. Mangfold er ekstremt viktig når dette landet skal finne de beste talentene og tiltrekke seg de beste talentene.

Lykkes best i maritim

Walter Qvam, styreleder i Sintef, mener at nøkkelen til god innovasjon ligger i tilknytning til de næringene vi kan best, som fisk og olje.

Walter Quam, styreleder i Sintef.
Walter Quam, styreleder i Sintef. Foto: Lerchendalkonferansen/fotograf Jens Petter Larsen

– Vi må satse på de områdene vi er best på og i tillegg velge ut to-tre paradegrener til som ligger i disse utkantområdene. Der må vi øke forskningen, se på oppstartsincentiver, vi må se på offentlige innkjøp og langsiktige programmer.

Han mener at bedriftene som lykkes befinner seg i Norges kjernenæringer, har en nær relasjon til et av de store norske næringslokomotivene og har blitt med dem ut i verden eller er innenfor fagområder der der Norge er fremragende på forskning.

Han har erfart selv at et trepartsamarbeid er en god måte å hjelpe nye bedrifter på, blant annet i Kongsberg Gruppen.

– De store gjennombruddene vi har hatt er et balansert trepartsamarbeid mellom langsiktig kjøper og bruker av produktene, fremragende programmer på forskningssiden og en industribedrift som har ryggrad til å kommersialisere dette og internasjonalisere det over tid.  

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå