ENERGI

Radioaktivt i Gulen

Norsk oljeindustri og Gulen kommune er enige. Lavradioaktivt avfall (LRA) fra oljeindustrien skal behandles og deponeres i et nytt, permanent anlegg på Sløvåg industriområde i Gulen i Sogn og Fjordane.

Kampen om hvor lavradioaktivt avfall skal lagres har vart i mange år. Nå ser vaglet ut til å være avgjort.

Nye fjellhaller i Sløvig Industriområde skal sørge for permanent lagring av avfallet.

Det to bedriftene Wergeland-Halsvik AS og Norse Decom AS har sendt melding til Gulen kommune om den planlagte etableringen.

Wergeland-Halsvik er en lokal hjørnesteinsbedrift som blant annet driver et anlegg for rensing og deponering av borekaks på Sløvåg industriområdet. Norse Decom er eid av IFE-konsernet (Institutt for Energiteknikk).

Mye betong

Samarbeidspartnerne regner med at konsesjon vil gis i løpet av neste år. Selve lagringen vil være meget sikker ifølge Oljeindustrien Landsforening.

De har hatt et utvalg som har vurdert forskjellige alternativer, etter et pålegg fra Statens Strålevern i 1995.

Deponiet vil bestå av 30-50 meter lange fjelltunneler. Stabilisert LRA vil bli lagret i spesielle enheter, såkalte betongkokiller, og plassert tett sammen inne i tunnelen.

Når en tunnel er fylt vil det bli satt opp en endevegg før hele tunnelvolumet fylles med betong. Fire separate barrierer vil forhindre lekkasjer.

Leire

LRA består i alt vesentlig av leire med et aktivitetsnivå på 10 - 60 becquerel per gram. Det ligger lagret rundt 150 tonn slikt avfall i Norge.

Årlig vekst i avfallsmengden er rundt 20 tonn.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.