FORSVAR

Putin vil plassere taktiske atomvåpen i Belarus

Ifølge nyhetsbyrået Tass vil Russland flytte ti fly til Belarus som kan utrustes med taktiske, kjernefysiske våpen.

President Vladimir Putin sier at Russland vil utplassere taktiske atomvåpen I Belarus.
President Vladimir Putin sier at Russland vil utplassere taktiske atomvåpen I Belarus. Foto: AP
25. mars 2023 - 19:32

Putin forklarer ifølge nyhetsbyrået at de vil stasjonere dem der, slik USA gjør i Europa.

– Det er ikke noe spesielt med dette. USA har gjort det i flere tiår. De har lenge plassert sine taktiske atomvåpen i territoriene til sine allierte, sier Putin ifølge Reuters.

Utarmet uran

På statlig fjernsyn lørdag kveld hevdet han at Russland ikke bryter noen internasjonale traktater ved å flytte våpnene til Belarus, som deler grense med Ukraina.

Ifølge AFP sier han videre at Russland vil bruke ammunisjon med utarmet uran i krigen, dersom Ukraina mottar tilsvarende ammunisjon fra vestlige land.

Storbritannia bekreftet denne uken at de vil levere nettopp slik ammunisjon sammen med Challenger 2-panservognene de gir til Ukraina.

Alvorlig eskalering

– Russland har helt klart det som skal til for å svare på det. Uten å overdrive har vi hundrevis av slike patroner. Men vi har ikke tatt dem i bruk ennå, sier den russiske presidenten.

Utarmet uran er et biprodukt når uran anrikes. Siden stoffet er så tungt, er det effektivt i pansergjennomtrengende våpen.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har ifølge AFP kalt dette for en alvorlig eskalering i den pågående krigen i Ukraina.

Russiske fiskere leverer torsk til Norge gjennom havnene i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord. Deretter eksporterer Norge fisken tollfritt til EU. EUs kontrollorgan Olaf vil nå undersøke om dette strider med de nye toll-prinsippene til EU, der russisk fisk er ilagt 13 prosent toll.
Les også

EU vil etterforske norske fiskeriselskap for mulig kvotesvindel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.