ENERGI

Putin: Klar til å gjenoppta gassleveranser via uskadd del av Nord Stream 2

President Vladimir Putin hevder Russland er klar til å gjenoppta gassleveranser til Tyskland gjennom et uskadd rør som er del av rørledningen Nord Stream 2.

PS_NTB_U4cwjGC-n4E
PS_NTB_U4cwjGC-n4E SPUTNIK
12. okt. 2022 - 13:56

Rørledningen fikk store skader i det som antas å ha vært en sabotasjeaksjon 26. september. Store lekkasjer oppsto da eksplosjoner rammet rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

Da Putin onsdag talte på åpningen av en energikonferanse i Moskva, gjentok han sin beskyldning om at USA sto bak eksplosjonene. USA har tidligere avvist lignende anklager fra Putin.

De rammet begge rørene i Nord Stream 1 og ett av de to rørene i Nord Stream 2. Mens Nord Stream 1 i årevis har fraktet russisk gass til Tyskland, var Nord Stream 2 ennå ikke satt i drift.

Analytikere har fra før uttalt at Russland kan eksportere gass til Europa gjennom det ene røret i Nord Stream 2 som fortsatt virker.

Europeiske og vestlige regjeringer har omtalt eksplosjonene som sabotasje, mens Putin onsdag kaller det for «internasjonal terrorisme» som gagner USA, Polen og Ukraina.

EUs energikommissær Kadri Simson på mandagens energiministermøte i samtale med Tsjekkias energiminister Jozef Síkela. Tsjekkia er et av landene som er avhengig av russisk gass via Ukraina.
Les også

EU frykter at Russland skal stanse all gasseksport

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.