IT

PST-sjef: – Vanskelig å avdekke overvåkingsutstyret

– Det er grunn til bekymring.

Flere falske basestasjoner som kan overvåke politikere og andre som er i området, er satt opp i Oslo, blant annet rundt Stortinget.
Flere falske basestasjoner som kan overvåke politikere og andre som er i området, er satt opp i Oslo, blant annet rundt Stortinget. Bilde: NTB scanpix
13. des. 2014 - 15:42

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er svært vanskelig å få avdekket utstyret kan ha blitt brukt til å overvåke mobiltelefoner i Oslo sentrum. Hun avventer nå en rapport om saken.

Bjørnland bekrefter at Aftenpostens opplysninger om mobilspionasje ikke var kjent for sikkerhetstjenesten tidligere, og sier mobile basestasjoner er vanskelig å avdekke.

Les også: Ny skytjeneste avdekker skadevare på «alle» mobile enheter

Falske basestasjoner

– Man kan ha med seg en koffert, sitte i en bil utenfor en bygning og sånn sett avlytte en samtale. Det ville være svært vanskelig å være på stedet å avdekke det, sier PST-sjefen.

Avisens funn tyder på at store deler av Oslo sentrum omfattet av dekningsradiusen til falske basestasjoner i seks områder, også kalt IMSI-fangere. Det gjør det mulig å fange opp, registrere og tappe signaler fra mobiltelefoner.

– Det er grunn til bekymring, men jeg synes det er for tidlig å uttale meg med sikkerhet om undersøkelsene Aftenposten har gjort. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gjort egne undersøkelser, og de kommer med en rapport med det aller første. Så får vi se om det er grunnlag for å iverksette særskilt forebyggende tiltak, eller eventuelt en etterforskning, sier Bjørnland.

Les også: – Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

Uvisst hvem som står bak

Fortsatt er det uvisst hvem står bak overvåkingsutstyret.

– Hvis det viser seg at det kan være statlige aktører som står bak ulovlige basestasjoner i Norge, så er det en sak for PST å etterforske. Hvis det er private aktører, og det går i retning av for eksempel industrispionasje, så er det en sak for det ordinære politiet, sier Bjørnland videre.

Les også: Tilgang til andres e-post: 1080 kroner

Reaksjoner

Fra politisk hold har det kommet reaksjoner på at slik overvåking i det hele tatt kan finne sted rundt flere av landets viktigste politiske institusjoner.

Bjørnland forteller at PST har prioritert å redusere sårbarheten til de utsatte personene i nåværende regjering og tidligere regjeringer.

– Både tidligere regjeringer og nåværende regjering har fått sikkerhetsbriefer fra PST hvor vi har påpekt at man er spesielt sårbar når man prater i mobiltelefon. Vi råder de til å bruke enten krypteringsvare eller unnlate å prate om sensitive saker på mobiltelefon, sier hun.

– Vi har over år i våre nasjonale trusselvurderinger påpekt at etterretningstrusselen mot Norge er høy og vedvarende.

Tar saken på alvor

Statsminister Erna Solberg (H) forsikrer om at myndighetene tar overvåkingssaken på største alvor.

– Hvis vi avdekker ulovlig overvåking, vil det straffeforfølges, sier Solberg (H) til NTB.

Hun forteller videre at myndighetene er bevisste når det gjelder bruk av mobiltelefoner.

– Vi har også alternative systemer for utveksling av sensitiv og gradert informasjon, sier Solberg.

Les også:

Syv tips for sikrere mobilbruk

Lar deg overføre en 1,5 GB film på 10 sekunder

Det blir vanskeligere å snoke i telefonen din  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.