VEILYS

Prøveprosjekt: Vestland slokker veilysene om natten

Fylkeskommunen vil slokke veilys om natten for å spare strøm og ta hensyn til miljø og dyreliv. Først ut blir fylkesveiene i Sunnhordland i et prøveprosjekt.

Veilysene i Fitjar kan bli slokt om natten framover for å spare strøm. Det er en del av Vestland fylkes nye strategi for veilys langs fylkesvei.
Veilysene i Fitjar kan bli slokt om natten framover for å spare strøm. Det er en del av Vestland fylkes nye strategi for veilys langs fylkesvei. Foto: Adrian Kasin/Vestland fylkeskommune
21. okt. 2022 - 13:22

– Dette er et fornuftig tiltak for å få ned energibruken, sier Jannicke Bergesen Clarke, leder i hovedutvalget for samferdsel i Vestland, i en nyhetsmelding.

– Vi må også møte de økte strømprisene, uten at det går ut over trafikksikkerheten.

Stort innsparingspotensiale

Veilys står for størsteparten av strømforbruket i elektriske installasjoner langs fylkesvei. Natteslokking vil gi en betydelig reduksjon i energibruken, og er vanlig flere steder i Europa.

I Bømlo, Fitjar, Stord og Sveio kan veilysanleggene styres eksternt fra PC eller mobil, og disse kommunene er de første i fylkeskommunens pilotprosjekt.

For veilysanleggene på Bømlo er effektforbruket totalt på 150 kW. Natteslokking i fem timer fører til et daglig spart strømforbruk på 750 kWh.

– Det er veldig kjekt å komme i gang og teste virkningen av dette. Og vi sparer ikke bare strøm, her blir også lysforurensningen mindre og vi tar hensyn til dyre- og insektliv i tråd med fylkeskommunens nye strategi for veilys, sier Bergesen Clarke.

Trafikksikkerhet først

En forutsetning for tiltaket er at det ikke har en stor påvirkning på trafikksikkerheten. Ulykkesrisikoen i mørket er opp til to gonger høyere enn i dagslys og veibelysning har dokumentert effekt på å redusere risikoen. Derfor er et prøveprosjekt nødvendig.

– Vi skal vurdere alle konsekvensene grundig. Trafikktellepunkt i Sunnhordaland viser at det er lav trafikkmengde og svært få myke trafikanter om natten,  så vi håper dette vil være et godt tiltak totalt sett, sier Bergesen Clarke.

Prøveprosjektet starter i november 2022. Da skrus veilysene på Bømlo av i fem timer om natten, fra klokka 23.20 til 4.30 på hverdager og mellom klokka 12 og 5 i helgene.

Dersom dette viser seg å være et fornuftig tiltak etter en måned, vil fylkeskommunen gå videre med testing av natteslokking på Fitjar, Stord og Sveio i ulike soner. Det gjelder også veilysanleggene over Bømlabrua og Spissøybrua.

Strategien for veilys langs fylkesveiene i Vestland ble vedtatt i fylkestinget i september 2022.

Torsdag brenner det i en trafo på industrianlegget Mongstad. Her fra Equinors oljeraffineri i 2022.
Les også

Brann på Mongstad – anlegget stenges ned

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.