OLJE OG GASS

Prosjektene sto i kø på norsk sokkel. Nå er det utbyggingstørke

Se interaktivt kart over prosjekter som står i fare for å bli utsatt.

Bilde: Kjersti Magnussen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. feb. 2015 - 10:11

I 2013 sto oljeprosjektene i kø på norsk sokkel og Oljedirektoratet forventet at det ville komme om lag 20 utbyggingsplaner (PUD) i 2013 og 2014.

Men det har på ingen måte blitt som spådd. I 2013 – som Teknisk Ukeblad rapporterte i fjor – kom det kun inn én plan: Utbyggingsplanen for Flyndre.

I år ser det ut som at kun to utbygginger vil få godkjent planene sine: Det gigantiske Sverdrup-prosjektet, og Gullfaks Rimfaksdalen som ble levert inn mot slutten av 2014.

I tillegg opplyser Wintershall at de håper å levere inn PUD på Maria i løpet av første halvår i år.

Les også: Stanser hundrevis av rigger: Kan gi hopp i oljeprisen

Mer varsomme

Teknisk Ukeblad har laget et kart over sokkelen som viser de største prosjektene som er under planlegging, samt et utvalg av aktuelle funn som ennå ikke har fått en ferdig utbyggingsplan.

Blant de viktigste kan Johan Castberg, Snorre 2040 og Zidane-prosjektene nevnes.

– Det kan også godt tenkes at noen av Statoils fast track-kandidater blir utsatt, som Trestakk og Grane D- og F-struktur, sier analytiker Espen Erlingsen i Rystad Energy til Teknisk Ukeblad.

Han peker på at tilstanden i markedet, med den lave oljeprisen, vil gjøre oljeselskapene mer varsomme med sine utbyggingsplaner.

– Lav oljepris vil gjøre at oljeselskapene vil være restriktive med å godkjenne nye prosjekter, slik Premier utsatte Bream (nå Vette, red.anm), sier han.

Men samtidig som at oljeprisen har falt, er det også gode muligheter for at kostnadsbildet vil gå ned. Det kan ha noe å si for selskapene som har mulige prosjekter.

– Noen oljeselskaper vil nok sitte på gjerdet for å se hvordan prisene innen oljeservicenæringen utvikler seg over det neste året. Lave enhetspriser kan gjøre prosjektene mer lønnsomme, sier Erlingsen.

Les også: – Lav oljepris kan tvinge fram enda større kostnadskutt

Yme, Castberg, Snorre og Zidane

Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til har Oljedirektoratet nå sluttet å kommunisere ut hvilke prosjektplaner de regner med blir levert inn. Samtidig har de en liste på sine faktasider over hvilke prosjekter som er i planleggingsfasen.

Her er det i overkant av 20 funn, som ifølge OD er under planlegging, enten som selvstendige utbygginger eller som tieback-prosjekter.

Deriblant finner man Tommeliten Alpha, Fulla, Krafla, Maria og Trestakk.

Av de mest betydningsfulle utbyggingene som står i fare, finner vi et knippe prosjekter som har vært omringet av høyt støynivå: Det betente Snorre 2040-prosjektet, Johan Castberg i Barentshavet, en eventuell ny utbygging av Yme-feltet, samt det konfliktfylte Zidane-prosjektet.

På kartet øverst i artikkelen kan man se en oversikt over et utvalg av funn og prosjekter som det foreløpig ikke har blitt sendt inn utbyggingsplan om, men som er i planleggingsfasen. Hold musepekeren over plattform-ikonene for informasjon om hvert enkelte prosjekt..

Les flere nyheter om oljeprisen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.