ROMFART

Programmeringsfeil ødela marssonde

NASA mistet kontakten med Mars Global Surveyor i november i fjor. Nå har granskningskommisjonen kommet med en foreløpig rapport om hendelsen.
NASA mistet kontakten med Mars Global Surveyor i november i fjor. Nå har granskningskommisjonen kommet med en foreløpig rapport om hendelsen. Bilde: NASA

Mars Global Surveyor

  • Skutt opp 7. november 1996.
  • Begynte å gå i bane rundt Mars 11. september 1997.
  • Var foregangssonden for bruk av aerodynamisk bremsing på Mars. Ved hjelp av forsiktige dypp inn i atmosfæren fikk den friksjon nok til å gjøre sin i utganspunktet elliptiske bane nesten sirkelformet.
  • Den begynte sin ordinære drift med kartlegging av planeten i april 1999.
  • I utgangspunktet var planen at den skulle undersøke Mars i nesten to jordår, men på grunn av de store mengdene verdifull informasjon den har sendt tilbake til jorden, har NASA forlenget operasjonstiden fire ganger.
  • Den var i drift mer enn fire ganger så lenge som det var tenkt i utgangspunktet. Det er lenger enn noen annen marssonde.
  • Global Surveyor har sendt mer enn 240.000 bilder fra Mars, og er mest kjent for å ha funnet tegn til flytende vann på Mars.
  • 2. november 2006 mistet NASA kontakt med sonden, etter at batteriene døde som resultat av menneskelige feil ved programmeringsoppdateringer.

En intern granskningskommisjon i NASA har publisert en foreløpig rapport om hva som skjedde med marssonden Global Surveyor.

Batteriene sviktet

Her kommer det frem at sonden skal ha bukket under på grunn av batterisvikt. Batteriet skal ha sviktet på bakgrunn av feil som ble gjort av programmererne som oppdaterte romsondens programvare. Fadesen skal ha ført til feil i sondens minne, noe som til slutt har gjort det umulig for Mars Global Surveyor å kunne kontrollere hvor den befinner seg.

Sist Mars Global Surveyor kommuniserte med bakkekontrollen, var 2. november 2006. Iløpet av 11 timer skal tomme batterier ha satt sonden ut av spill.

- En rekke feil

- Tapet av marssonden var et resultat av en rekke datafeil som ble gjort fem måneder før batteriet døde, sier granskningskommisjonens leder, Dolly Perkins fra NASA Goddard Space Flight Center, i en pressemelding.

2. november 2006 fikk romsonden beskjed om å gjøre en rutinejustering av solcellepanelene. Sonden svarte med en rekke advarsler, men den siste beskjeden var at den igjen var stabil. Det ble imidlertid den siste beskjeden NASA fikk fra sonden.

Ingen varmekontroll

Etter dette skal romsonden ha plassert seg i en bane hvor ett av dens to batterier ble utsatt for direkte sollys. Dermed ble det ene batteriet overopphetet, noe som til slutt satte begge batteriene ut av spill.

På dette tidspunktet pekte også antennen feil vei, noe som gjorde det umulig for sonden å gi NASA beskjed om hvor den var. I tillegg var den ikke programmert til å kontrollere om batteriene hadde riktig temperatur.

Gjennomgår rutiner

Ifølge granskningskommisjonen fulgte Global Surveyor-teamet eksisterende prosedyrer, men de konkluderer med at disse prosedyrene ikke var gode nok til å oppdage feilene som oppstod.

For å unngå noe lignende i fremtiden vil NASA lage nye rutiner på bakgrunn av rapporten. For eksempel anbefales en mer inngående gjennomgang av alle endringer i lagrede data før det lastes opp til romsondenes harddisker.

De vil også evaluere hvordan sondene selv reagerer ved uforutsette hendelser, for blant annet å utelukke overoppheting.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.