NETTARKIV

Produserte isolasjon fra gamle klær: Ultimat er konkurs

Camilla Aadland
30. mai 2008 - 10:16

Isolasjonsmattene fra Ultimat er laget av tekstilavfall, og skal være både miljøvennlige og svært behagelige å jobbe med. Nå er det imidlertid slutt for det norskutviklede produktet.

– Etter at alle var enige om at vi trengte en emisjon, satte største eier, Kistefos Træsliperi, foten ned, og ville ikke være med likevel. Dette kom veldig overraskende på oss andre, sier Aasheim, som gjennom Holstad Invest har vært med på Ultimat nesten helt fra starten.

– Trist for alle

Han er ikke i tvil om at bedriften ville vært mulig å drive videre med frisk kapital.

– Det er trist. Vi har investert mye penger, som er tapt. Det er trist for de ansatte, og trist for miljøet. Veldig mange hadde tro på produktet, inkludert oss selv. Vi hadde fått til mange gode avtaler. Det var ingen grunn til at det skulle gå den veien, sier Aasheim.

Coop Bygg var Ultimats største kunde. I tillegg hadde bedriften fått avtaler med Byggkjøp, Byggmakker og Optimera.

Kistefos mener imidlertid at selskapet hadde for mye gjeld. – Kistefos har hele tiden hatt tro på produktet – tidsriktig og levedyktig – men selskapet opparbeidet seg for mye gjeld til å kunne drive videre, dette var styrets beslutning, sier administrerende direktør Øystein Stormorken i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Vil selge samlet

De største eierne i Ultimat var Kistefos, Veidekke, Holstad Invest, Land Treprodukter og Søndre Land kommune. Bobestyrer Gjermund Kalsnes jobber nå med å få inn nye eiere.

– Vi prøver å få solgt dette samlet. Det har ikke vært noen bud foreløpig, men det er interessenter, sier Kalsnes. Også Kalsnes tror det vil være mulig å drive fabrikken videre.

– Konseptet er fornuftig. Det ligger i tiden med miljøvennlige produkter. Verdien er større der den er enn om dette selges stykkevis og delt.

De 13 ansatte har foreløpig gått med på ikke å melde seg ledig med det aller første. – Vi må prøve å holde på kompetansen, så det bør ikke gå altfor lang tid før et salg er avklart, sier bobestyreren.

------------------------------------------------------

– Det er trist

Fridtjov Johansen er mannen bak isolasjonsmattene fra Ultimat. Han synes det er vondt å se livsverket stoppet.

Johansen fikk ideen for 14 år siden da en venn fra Frelsesarmeen tipset ham om alle brukte klærne folk leverte inn, som var for slitte til å kunne gis bort. Johansen koblet dette med behovet for isolering, og med støtte fra Holstad Invest og Veidekke begynte ballen å rulle.

I 2002 fikk Johansen patent på sin oppfinnelse, og i 2006 startet produksjonen. For noen uker siden ble det imidlertid full stopp.

– Dette er leit for meg. Nå begynte pilene å vise oppover. Vi hadde fått ordrer fra Jæren og Aust-Agder, og kontrakt med et finsk hyttebyggerfirma, sier gründeren.

Han mener myndighetene burde vært på banen og sett ressursene i tekstilavfall. – Tyskerne har tatt vare på sitt tekstilavfall. Jeg synes det er rart norske myndigheter ikke viser interesse for dette.

Den pensjonerte sivilingeniøren har fremdeles håp for produktet sitt. – Ultimat er liv laga hvis man bare står litt på. Fabrikken står der, den er moderne og kan produsere. Det er tragisk om det bare skulle ruste ned, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.