ØKONOMI

Prisene har steget med 6,4 prosent de siste tolv månedene

Sammenlignet med samme måned i fjor har prisene økt med 6,4 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Matvarer øker mest.

Prisveksten i landet fortsetter og endte på 6,4 prosent sammenlignet med samme måned for et år siden. Matvareprisene øker mest.
Prisveksten i landet fortsetter og endte på 6,4 prosent sammenlignet med samme måned for et år siden. Matvareprisene øker mest. Foto: Gorm Kallestad/NTB
10. juli 2023 - 09:16

Prisveksten har ligget på rundt 6,5 prosent hver måned de siste fem månedene. Sammenlignet med juni i fjor øker matvarer og alkoholfrie drikkevarer mest med 13,4 prosent. Deretter følger kultur og fritid med 9,1 prosent og møbler, husholdningsartikler og innbo med 8,8 prosent. Det viser ferske tall fra SSB.

– Det er uvanlig at matprisene øker så mye i juni måned. Dette fører til at tolvmånedersveksten for prisene på matvarer økte i juni fra et allerede høyt nivå i mai, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Den svake kronekursen og høy pris på importerte jordbruksvarer bidro til mye av prisøkningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Tolvmånedersendringen i juni var 0,3 prosentpoeng lavere enn det som ble målt i mai. Det er lave energipriser som bidrar til å trekke vekstraten noe ned. Prisene på både drivstoff og elektrisitet falt fra mai til juni i år.

Kjerneinflasjonen i samme periode, som er prisvekst justert for avgiftsendringer og uten energivarer, endte på rekordhøye 7,0 prosent, og slo dermed forrige måneds rekord på 6,7 prosent.

Leger krever strengere regler for alle som kjører elsparkesykkel.
Les også

Over 500 alvorlige ulykker på tre år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.