T2

Prisen på OLED-TV-er stuper

LG ypper mot Samsung.

Stadig billigere: LG har enket prisen på sine OLED TVer mange ganger siden de kom på markedet. Nå trenger de 4K oppløsning og ennå litt lavere pris for å lykkes.
Stadig billigere: LG har enket prisen på sine OLED TVer mange ganger siden de kom på markedet. Nå trenger de 4K oppløsning og ennå litt lavere pris for å lykkes. Bilde: LG
20. juni 2014 - 19:00

LG ser OLED som sin mulighet til å bli stjernen i TV-verdenen. De har lenge vært lillebror til Samsung som brukte den enorme etterspørselen etter flate TV-er til å sikre seg en ledende posisjonen på verdensbasis.

Samsung satset beinhardt på flate LCD-TV-er og traff en innertier på design. Det gav selskapet et merkenavn som de så kunne bruke til å bli verdens største produsent av smartmobiler. En slik oppskrift lokker.

Men på et punkt strever Samsung: OLED.

LG: – Svartnivået på OLED er overlegent LCD og plasma

Ikke så enkelt

OLED-skjermteknologien har store fordeler foran LCD. Noen tror at den vil viske ut markedet for LCD akkurat som LCD tok kverken på plasmamarkedet.

Etter at de fleste produsenter har vist prototyper på elektronikkmesser i «alle år» er nå salget i gang. Fra LG. De valgte en teknologi som ble utviklet av Kodak, såkalt hvit OLED, med et hvitt sub-piksel i tillegg til de vanlige rød, grønne og blå.

Samsung har valgt å skalere opp den teknologien de benytter med stor suksess i sine mobiltelefoner og nå nylig i nettbrett.

Problemet er at det har vist seg vanskelig å produsere store skjermer med denne teknologien. Utbyttet i produksjonen er alt for lavt til at det kan gi lønnsomhet.

Les også: TV-ene blir større og billigere i 2014

Remmer og tøy

Dette utnytter LG for alt det er verd. De bygger om fabrikker fra LCD til OLED og øker produksjonen alt de kan.

Resultatet er at prisene faller.

Vi har allerede sett eksempler på 55 tommers buet OLED-TV til så vidt under 30.000 kroner.

Det er ikke mer enn litt over et år siden de kom på markedet med en ikke buet modell for rundt 80.000 kroner.

Innsikt: 4K er mer enn bare høy oppløsning

OLED partykiller: Samsungs nye buede 4K LCD-TVer får glede av rampelyset nå. Spørsmålet er hvor lenge det varer om LG kan matche opplsningen og nærme seg prismessig med de nye 4K-modellene de ventes å lasere på IFA
OLED partykiller: Samsungs nye buede 4K LCD-TVer får glede av rampelyset nå. Spørsmålet er hvor lenge det varer om LG kan matche opplsningen og nærme seg prismessig med de nye 4K-modellene de ventes å lasere på IFA

Kurver og 4K

En OLED-skjerm er i praksis basert på en polymerfilm og kan lett bøyes i en bue. Det ville LG utnytte for å lokke kunder.

Dessverre for dem klarte Samsung å bøye LCD-skjermene også og nå flommer de ut på markedet.

Samsung har også skaffet seg en annen joker i kampen mot LGs OLED-stridsvogn: 4K.

De OLED-modellene LG nå selger er «bare» Full HD. Fire ganger høyere oppløsning lokker kunder selv om det er bare Netflix som kan tilby innhold ennå. Løsningen er god oppskalering av bildet.

TEST: Google Chromecast: Den lille dingsen som gir deg Netflix på TV-en

Snart i 4K

Med den nye buede 4K LCD-TV-ene har Samsung kjøpt seg tid, men neppe lenge. Det er stor sannsynlighet for at LG kommer til å benytte IFA-messen i Berlin tidlig i september til å lansere 4K OLED. Da vil kampen hardne til.

Spørsmålet er da pris. Hva blir prisen på de nye modellene og hvor fort kan LG eventuelt senke den slik at folk for alvor blar opp for å få den bildekvaliteten OLED kan by på?

Analytiker Ken Park i analyseselskapet DisplaySearch tror det er duket for enda lavere OLED-priser. De må ned mot Samsungs priser for 4K buede skjermer før det virkelig tar av for OLED. Det betyr ned mot 40.000 for en 65 tommer og ned mot 30.000 for 55-tommeren.

Les også:

Sony vil revolusjonere hjemmet ditt med laserprojektorer

Panasonic stopper produksjonen av plasma-TV-er

TEST: Western Digital My Book AVTV harddisk: Med denne kan du hive ut dekoderen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.