ARBEIDSLIV

Pris til korrosjonsforsker

12. aug. 2002 - 08:14

Dugstad fikk utnevnelsen under årets Nace-konferanse (International Association of Corrosion Engineers) i Denver for fremragende forskning.

Den norske forskeren fikk prisen for sin innsats for å løse innvendige korrosjonsproblemer i transportrør for olje og gass. Dette har vært Dugstads arbeidsområde siden han begynte på IFE i 1982.

Han har bidratt vesentlig til å bygge opp en stor og sterk internasjonalt ledende korrosjonsgruppe på IFE. Instituttet har på disse 20 årene bygget opp unike laboratorier, hvor det utføres forsøk for oljeselskap fra store deler av verden.

Dugstad har vært hovedansvarlig for å kvalifisere en ny metode for korrosjonskontroll av gass/kondensat-rørledninger ved å senke surhetsgraden i ledningen. Metoden ble først introdusert av Elf i Nordsjøen i 1992 og er senere kvalifisert og videreutviklet ved IFE.

I 1997 ble den nye metoden med tilsats av natronlut benyttet for første gang i stor skala på Trollfeltet (Se link til sak TU 39/98). Dette resulterte i en reduksjon i korrosjonsrate på 95 prosent i de to store rørledningene som fører gass fra Troll A-plattformen til Kollsnes.

Metoden er senere benyttet på flere felt i Nordsjøen. IFE er engasjert i å tilpasse metoden for rørledninger på en av verdens største gassfelt i Iran.

Nace-konferansen arrangeres årlig og samler 5000 deltagere fra hele verden. Prisen tildeles hvert år til 3-5 forskere som har utmerket seg spesielt på den internasjonale arena.

Nace dekker alle aspekter av korrosjon for forskjellige metaller og i varierende miljø og har en bred industrideltagelse. Dette er tredje gang prisen blir tildelt en norsk forsker. Begge de to foregående prisvinnerne har også vært ansatt på IFE.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.