ENERGI

Preem stanser utbygging av omstridt oljeraffineri i Lysekil

Styret i det svenske oljeselskapet Preem har besluttet å trekke tilbake søknaden om å bygge ut raffineriet i Lysekil på den svenske vestkysten.

Preem har ønsket å bygge ut raffineriet i Lysekil, men etter mye motstand legges planen nå på is.
Preem har ønsket å bygge ut raffineriet i Lysekil, men etter mye motstand legges planen nå på is. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT NYHETSBYRÅN/ NTB
28. sep. 2020 - 13:58

Preem ønsker i stedet å satse på produksjon av fornybar energi ved anlegget og vil levere inn en ny søknad i løpet av høsten, opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

Utbyggingen har vært svært omdiskutert både nasjonalt og lokalt. For få uker siden aksjonerte Greenpeace mot tankskip som var på vei mot raffineriet.

Nær regjeringskrise

Saken har også vært på nippet til å skape regjeringskrise ettersom Miljöpartiet var sterkt imot planene og på kollisjonskurs med samarbeidspartiet Socialdemokraterna.

I pressemeldingen nevner selskapet lavere etterspørsel etter drivstoff i kjølvannet av koronapandemien som en av årsakene til at utbyggingen stanser.

– Kommersiell beslutning

– Å avvikle ROCC-prosjektet er en kommersiell beslutning som er basert på en avveining av prosjektets lønnsomhet og tekniske gjennomførbarhet. Beslutningen om å avvikle prosjektet gjør også søknaden om byggetillatelse fra 2016 uaktuell, skriver Preems nyansatte toppsjef Magnus Heimburg.

Utvidelsen var beregnet å koste rundt 15 milliarder svenske kroner og kunne ha økt de årlige utslippene ved anlegget med én million tonn CO₂. Det kunne igjen ha ført til en økning i de totale CO₂-utslippene i Sverige, i strid med Parisavtalen.

Naturvernere markerer motstand mot utbyggingen i Lysekil i sommer. Planene førte også til at Preem ble anmeldt for brudd på de svenske miljølovene. <i>Foto:  Adam Ihse/TT NYHETSBYRÅN/NTB</i>
Naturvernere markerer motstand mot utbyggingen i Lysekil i sommer. Planene førte også til at Preem ble anmeldt for brudd på de svenske miljølovene. Foto:  Adam Ihse/TT NYHETSBYRÅN/NTB
Turister på besøk ved Salinas Grandes-saltflaten i Jujuy, Argentina.
Les også

Utvinning av litium truer tilgang på rent vann

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.