OFFSHORE

Potensial for bedre sikkerhet

Atle Abelsen
21. mars 2006 - 08:00

Dette viser en fersk doktorgradsavhandling fra NTNU.

– Sikkerhetsnivået er i dag generelt høyt, men det er et markant forbedringspotensial på de fleste områdene, sier forsker Snorre Sklet ved SINTEF Teknologi og samfunn til tu.no.

Utarbeidet metode

Sklet har arbeidet med å klargjøre hva som menes med en sikkerhetsbarriere og utarbeide en metode for å analysere betydningen av ulike typer sikkerhetsbarrierer.

Metoden kan benyttes til å analysere hvordan ulike sikkerhetsbarrierer påvirker sannsynligheten for at olje- og gasslekkasjer oppstår, og til å vurdere hvordan ulike sikkerhetstiltak påvirker lekkasjefrekvensen.

Risikoen kan reduseres

– Jeg har analysert en rekke uhell ved flere av installasjonene i Nordsjøen, og kommet fram til at sikkerhetsbarrierene har stor betydning forløpet til en hendelse. Analysen konkluderer med at risikoen for storulykker på olje- og gassplattformene kan reduseres.

Sklet peker på nødvendigheten av å øke sikkerheten ytterligere, nå når oljeselskapene står på spranget mot enda mer miljømessig sårbare havområder.

Bakgrunnen for doktorgradsarbeidet har blant annet vært Petroleumstilsynets krav til sikkerhetsbarrierer fastsatt i Styringsforskriften som regulerer styringen av risiko i petroleumsvirksomheten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.