KRAFT

Positive vindmålinger i Antarktis

VINDKRAFT I ANTARKTIS: Slik ser den anbefalte vindmøllen som kan settes opp ved den norske forskningsstasjonen i Dronning Maud Land ut.
VINDKRAFT I ANTARKTIS: Slik ser den anbefalte vindmøllen som kan settes opp ved den norske forskningsstasjonen i Dronning Maud Land ut. Bilde: Enercon
Øyvind LieØyvind Lie
1. juni 2011 - 10:02

Troms Kraft og Norsk Polarinstitutt har siden 2007 samarbeidet om målinger ved den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land. Målingene er gjennomført ved hjelp av en 50 meter høy mast levert fra Kjeller Vindteknikk etter oppdrag fra Troms Kraft AS.

Les også: Japan undervurderte tsunamifare

15 prosent reduksjon

Målingene er nå analysert, og det er levert en rapport om resultatene og mulighetene framover.

Anbefalt vindmølle på Troll i Antarktis.
Målingene er nå analysert, og det er levert en rapport om resultatene og mulighetene framover. FOTO: Enercon Enercon

– Rapporten konkluderer med at drivstoff-forbruket ved Trollstasjonen kan reduseres med inntil 15 prosent ved bruk av vindturbiner. Antarktis er det mest forblåste kontinent på kloden. Ved Troll kan det være sterk vind og kastevinder, men akkurat her er det likevel vindstille store deler av tiden. Det er derfor begrenset hvor mye kraft som kan produseres og brukes direkte i forbruket på stasjonen. Rapportens konklusjon er likevel svært gledelig, sier seniorrådgiver Roy B. Bruun ved Norsk Polarinstitutt i en pressemelding.

Det er fremdeles betydelige kostnader ved å lagre store mengder energi, og det er derfor i første omgang interessant å se på vindkraft som ikke lagres, men som kan gå rett inn og redusere forbruket av drivstoff på forskningsstasjonen. Troll baserer i dag sin energiproduksjon på dieselgeneratorer.

Les også:

Sparer miljøet

Vindmålermast som harlogget vind på Troll i Antarktis
MÅLTE VIND: Vindmålinger gjort med denne masten viser at det kan bygges vindkraft i Antarktis. Norsk Polarinstitutt
Seksjonsleder Birgit Njåstad ved Norsk Polarinstitutt viser til at det internasjonalt er stort fokus på vind som alternativ energikilde i Antarktis.

– Traktatlandene er opptatt av dette. De enkelte land som har stasjoner på kontinentet er oppfordret til å gjøre en grundig vurdering av potensialet som ligger i vindkraft for at også forskningen i Antarktis skal begrense sin påvirkning på miljøet. Gjennom dette arbeidet har Norge fulgt denne oppfordringen, og dette er fint å kunne formidle til det kommende møtet for partene under Antarktistraktaten i Buenos Aires i juni, sier hun.

Les også: Nekter sertifikater til forsinket vannkraft

Fortsetter målingene

Målingene vil fortsette for å skaffe enda mer kunnskap.

– Dette prosjektet viser at vindkraft kan bidra positivt til å få ned forbruket av fossilt brennstoff, også når det ikke er optimalt med vind. Troms Kraft håper prosjektet kan bidra til målet om å gjøre Trollstasjonen til en klimavennlig forskningsstasjon i Antarktis, sier Ronald Hardersen, prosjektleder ved Troms Kraft Produksjon.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.