IT

Politiet utvider passbestillingen på nett til 90 dager

Og planlegger å kutte ut drop in i løpet av året.

Politiet iverksetter flere tiltak for å avhjelpe situasjonen med lange passkøer.
Politiet iverksetter flere tiltak for å avhjelpe situasjonen med lange passkøer. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix
22. feb. 2019 - 19:18

Politiet jobber med å løse de lange passkøene i politidistriktene Oslo, Øst og Sørøst og utvider perioden for timebestilling på nett til 90 dager i forveien.

– Dette er på plass noen steder allerede og innføres over hele Østlandet i løpet av kort tid, sier fungerende avdelingsdirektør for politifag Ole B. Sæverud i Politidirektoratet.

Utfordringen med lange passkøer er særlig konsentrert i de tre politidistriktene Oslo, Øst og Sørøst, og pågangen er større enn politiet har vært forberedt på.

Slutt på drop in

Oslo politidistrikt har allerede en periode på 60 dager for timebestilling, mens Øst og Sørøst politidistrikter nå øker fra dagens 30 dager til 90 dager.

– Vi mener det er et godt grep å utvide likt på hele Østlandet. Det gjør det enklere for dem som trenger nytt pass og skaper jevnere pågang og mer forutsigbarhet for oss som skal ta imot pass-søknadene, sier fortsetter Sæverud.

Politiet iverksetter flere tiltak for å avhjelpe situasjonen, blant annet ved å utvide åpningstidene på ettermiddagene og holde lørdagsåpent. I løpet av 2019 er planen at alle passkontorer skal slutte med drop-in timer og ha timebestilling.

Wara møter politidirektøren

På bakgrunn av utfordringer med timebestilling av pass på Østlandet, har Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) tatt initiativ til et møte med konstituert politidirektør Håkon Skulstad.

– Departementet er gjort kjent med at de tre politidistriktene på Østlandet samarbeider om tiltak for å møte den høye etterspørselen med blant annet utvidede åpningstider og lørdagsåpent. Jeg har likevel bedt om et møte med politidirektøren for å få en orientering om situasjonen og aktuelle tiltak, sier Wara.

Ifølge politiet er årsakene til de lange passkøene sammensatt. Pågangen er gjerne størst i forkant av sommerferien, og politiet har derfor oppfordret folk til å søke om pass på de normalt roligste tidene, som er vinter og høst. Politiet mener heller ikke køene handler nedleggelser av passkontorer.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.