TRAFIKK OG ITS

Politiet frykter E39 kan kollapse etter stor vannlekkasje

Varsler trafikkaos i Bergen.

Mannskaper fra bl.a. politi og ambulanse nær stedet der  flere hus  er evakuert og E39 er stengt som følge av lekkasje etter brudd på en vannledning i Sandviken i Bergen.
Mannskaper fra bl.a. politi og ambulanse nær stedet der flere hus er evakuert og E39 er stengt som følge av lekkasje etter brudd på en vannledning i Sandviken i Bergen. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix
27. nov. 2019 - 08:32

Bergensere må forberede seg på trafikkaos. Politiet frykter at E39 kan kollapse, og har stengt veien i sørgående retning inn mot sentrum - mellom bomstasjonen i Sandviken og avkjørsel fra E39 mot Bergen sentrum - etter en kolossal vannlekkasje.

En rekke nødetater ble sendt til Sandviken i Bergen i 23-tiden tirsdag kveld da beboere i området meldte at det fosset vann ut av muren som går nedenfor E39.

Vegvesenets trafikkamera ved Sandviken, viser at E39 er tømt for biler på vei mot sentrum. Bildet er tatt klokka 08.26. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Vegvesenets trafikkamera ved Sandviken, viser at E39 er tømt for biler på vei mot sentrum. Bildet er tatt klokka 08.26. Foto:  Statens vegvesen

I frykt for at masser kan rase ut, har 58 personer fra ti boliger i området blitt evakuert.

– Vi kjenner ikke til hvordan grunnforholdene i veien er, og når vi ikke kjenner til det, så kan vi heller ikke utelukke at det vil kunne rase ut på et tidspunkt, sier innsatsleder i politiet Casper Kaland.

Til NRK sier Kaland at de frykter at hele E39 kan kollapse ved bomstasjonen i Sandviken.

– Dersom E39 raser ut, vil det føre til enorme problemer i trafikken i Bergen, sier han til kanalen.

Det er skader på muren nedenfor europaveien, og E39 er foreløpig vedtatt stengt ut dagen i påvente av en ny geolog-vurdering av situasjonen.

Les også

Melkøya: Gasslekkasjen er stanset

Mye vann

Da nødetatene ankom stedet var det mye vann i veibanen og rundt flere hus. På det tidspunkt strømmet det fortsatt mye vann ut av muren.

Beboerne i flere hus er evakuert og E39 er stengt som følge av lekkasje etter brudd på en vannledning i Sandviken i Bergen. <i>Foto:  Marit Hommedal/NTB Scanpix</i>
Beboerne i flere hus er evakuert og E39 er stengt som følge av lekkasje etter brudd på en vannledning i Sandviken i Bergen. Foto:  Marit Hommedal/NTB Scanpix

Om lag to timer etter at nødetatene ble varslet, ble den skadde vannledningen lokalisert og vanntilførselen stengt av. I tretiden natt til onsdag rant det fortsatt vann ut av muren, men vannstrømmen var da i ferd med å stoppe.

– Det er snakk om et vannledningsbrudd, mest sannsynlig i gangveien på E39. Det er anslagsvis 700.000-750.000 liter vann som har lekket ut, sier innsatsleder Kaland til Bergensavisen.

Ifølge politiet er det ikke observert skader på bygninger eller kjøretøy, men det er mulig skader vil bli synlige når dagslyset kommer.

Containerne på godstoget lå nærmest stablet oppå hverandre etter avsporingen ved inngangen til Arnanipatunnelen i Bergen.
Les også

Bane Nor krever at togselskapet betaler for oppryddingen

Geolog skal undersøke

– På bakgrunn av vannlekkasjen er det besluttet at E39 sørgående retning blir stengt inntil geolog har fått undersøkt om det er skader på veien, sier Kaland.

Av samme årsak får heller ikke beboerne flytte tilbake. Det er ukjent når de får vende hjem igjen. 40 av de evakuerte var innlosjert på hotell natt til onsdag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De geologiske undersøkelsene av muren og veien vil bli gjort i dagslys.

Innsatsleder Casper Kaland opplyser til Bergensavisen at brannvesenet hørte kraftige rumlelyder og kjente at bakken ristet mens de evakuerte personer.

Casper Kaland, innsatsledet i politiet informerer om evakueringa og at E39 er stengt som følge av lekkasje. <i>Foto:  Marit Hommedal/NTB Scanpix</i>
Casper Kaland, innsatsledet i politiet informerer om evakueringa og at E39 er stengt som følge av lekkasje. Foto:  Marit Hommedal/NTB Scanpix

Området som er rammet, er sperret av. Nødetatene har ikke gått inn i området som følge av de mulige konsekvensene for vannlekkasjen.

– Vi frykter at det er rasfare, og at både muren og et hus kan rase ut, sier utrykningsleder Åge Lie i brannvesenet til Bergens Tidende.

Som følge av lekkasjen har om lag 240 adresser mistet vannet. Nær 2.000 personer har dessuten fått varsel om at de må koke vannet.

Ifølge NRK blir området undersøkt med drone for å få oversikt over skadene.

Oslo 20240316. Et tre har falt over flere biler på Frogner i OsloFoto: Frederik Ringnes / NTB
Les også

Uværet skaper problemer på Østlandet: Tre falt over biler i Oslo

– La bilen stå

E39 retning sør mot Bergen kommer til å bli stengt i lang tid, og det er ingen omkjøringsmuligheter der veien er stengt. Dette skaper kø og forsinkelser i morgentrafikken, melder politiet.

– Etter situasjonens omfang så har vi klart å etablere et system som kan fungere og få folk fram, men det er jo saktegående, sier Kristian Fauskan, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen vest til NTB.

– Vi ber folk som kommer nordfra, om å unngå å reise inn til sentrum fordi veien er sperret. Det er en trafikkert vei i utgangspunktet, og på omkjøringsveien er det dårlig kapasitet, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt.

Folk som skal kjøre i dette området bes om å beregne god tid.

Det er omkjøring via Arna og Hardangervegen. Siden det er dårlig kapasitet på omkjøringsveien, vil også bussene få utfordringer med å komme seg fram.

– Det kommer til å bli kaos uansett, men vi må prøve å begrense skadene, sier Halleraker om oppfordringen om å la bilen stå.

Kystvaktskipet KV Sortland deltar i søket etter vrakdeler fra helikopteret som styrtet utenfor Bergen onsdag kveld.
Les også

Kvinnelig sykepleier døde

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.