BYGG

Planlegger å bygge Norges smarteste hus med big data, sensorteknologi og fjernstyring

Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg mener det er både tid og penger å spare på å benytte seg av digitale løsninger som BIM, vist på dette bilde, i byggebransjen i tiden fremover. Illustrasjonsfoto.
Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg mener det er både tid og penger å spare på å benytte seg av digitale løsninger som BIM, vist på dette bilde, i byggebransjen i tiden fremover. Illustrasjonsfoto. Bilde: Mari Gisvold Garathun
15. nov. 2016 - 15:27

Digibygg skal det hete. Statsbyggs nye, heldigitale byggeprosjekt.

Det er ikke snakk om et bygg, men en helt ny måte å organisere byggeprosjekter på.

Det første bygget som bygges på denne måten skal bli Norges smarteste bygg, og kun planlegges ved hjelp av digitale arbeidsprosesser.

– Gjennomføringen vil innebære at alle prosjektmedarbeidere vil bruke de beste digitale verktøyene på markedet. Når bygget står klart skal det driftes ved hjelp av stordata, sensorteknologi og fjernstyring, forteller Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Bygg i verdensklasse

Det nye prosjektet presenteres for første gang under Rådgivende ingeniørers forenings (RIFs) høstkonferanse tirsdag ettermiddag. 

Nikolaisen kan foreløpig ikke si hva slags type bygg som skal bygges først, hvem som skal bruke det, eller hvor det skal ligge. Men en ting er sikkert, bygget skal være av ypperste klasse. 

– Det skal bli et digitalt bygg i verdensklasse. Digitalisering av bygg på denne måten vil gi funksjonelle, fleksible bygg av høyere kvalitet for mindre penger, sier han. 

En annen ting han er sikker på, er at metoden vil bli lønnsom. 

– Det vil være tid og penger å spare på dette, spesielt sett i et livsløpsperspektiv. Dette er innovasjon og nybrottsarbeid, så kvantifisering og hvor fort vi får ut gevinstene blir spennende å følge med på, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Effektiviserer hele prosjektet

Nikolaisen tror det kan være penger å spare på å digitalisere alle ledd av byggeprosjektet.

– I planlegging-, design- og byggefasen tror vi at heldigitalisering kan effektivisere verdikjeden og datainnsamling, bedre logistikken på byggeplassen, bygge ned barrierer mellom fag, og dermed forandre, effektivisere og forenkle hele verdikjeden, sier han. 

Men det stopper ikke her:

– I driftsfasen er en klar fordel at vi vil kunne styre og drifte bygg i sanntid, utnytte data og utvikle lærende bygg – og på den måten ha mye mer kontroll over byggene våre, sier han. 

Ønsker innspill

Metodene for hvordan dette skal oppnås er ikke fastsatt, men Nikolaisen tror Digibygg er det første av en rekke byggeprosjekter som bygges på samme måte i fremtiden. 

– Jeg er overbevist over at planlegging, bygging og drifting av bygg kommer til å foregå langt mer på det digitale plan fremover enn det gjør i dag. Men om det blir på akkurat samme måte som vi kommer til å gjennomføre Digibygg på, det gjenstår å se, sier han. 

Og inviterer bransjen til å delta. 

– Vi vil gjerne samarbeide med de som ønsker å være med på å stake ut kursen mot en ny bransjestandard, sier han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.