HELSE

Pfizer-vaksinen har fått grønt lys i USA

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA har gitt nødgodkjenning til bruk av koronavaksinen til Pfizer og Biontech.

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA har gitt nødgodkjenning til bruk av Pfizer og Biontechs koronavaksine. Slik kan en ampulle med vaksinen se ut.
Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA har gitt nødgodkjenning til bruk av Pfizer og Biontechs koronavaksine. Slik kan en ampulle med vaksinen se ut. Foto: AP/NTB
12. des. 2020 - 10:37

New York Times, som var først ute med nyheten, får dette oppgitt av tre personer som er tett på avgjørelsen. Også Washington Post har kilder som sier det samme.

Avgjørelsen åpner ifølge New York Times for at om lag 2,9 millioner doser kan sendes ut i løpet av den neste uka. Først ut til å bli vaksinert blir helsepersonell og beboere i pleiehjem.

FDA følger dermed anbefalingen fra sitt ekspertpanel som torsdag vurderte vaksinen som trygg og effektiv.

USA er det hardest rammede landet av koronapandemien i verden, og nesten 300.000 amerikanere har dødd etter å ha fått covid-19.

Medisinsk mirakel

Les også

President Donald Trump lover i en tale til folket fredag at den første vaksinedosen skal gis innen 24 timer.

Han sier videre at godkjenningen er et «medisinsk mirakel».

– Dette er en av de største vitenskapelige bragdene i historiene, sier Trump.

I en uttalelse gjengitt av ABC News omtaler FDA-direktør Stephen Hahn godkjenningen som en «milepæl i kampen mot denne fryktelige pandemien».

– I dag kan vi begynne å gjøre millioner av amerikaneres håp om til virkelighet, sier Pfizers

Fakta om Pfizers koronavaksine

Koronavaksinen som er utviklet av Pfizer og BioNTech, gir beskyttelse mot covid-19 i 95 prosent av tilfellene, viser foreløpige tester. Vaksinen kan også bli godkjent for bruk i Norge.

  • Vaksinen BNT162b2 tas i to doser, med tre ukers mellomrom.
  • Vil angivelig koste rundt 180 kroner per dose.
  • Er en såkalt mRNA-vaksine.
  • Må lagres ved minus 70 grader. Er kun holdbar i fem døgn i kjøleskap.
  • Testet på 43.000 personer i en såkalt fase 3-studie. Godkjent og tatt i bruk i Canada og i Storbritannia. Også Bahrain, Mexico og USA har gitt nødgodkjennelse for bruk av vaksinen.
  • Vaksinen er for tiden til godkjenning hos EU og dermed også for bruk i Norge. Ytterligere tre andre vaksiner kan bli godkjent til bruk i EU, som har signalisert at de første vaksinene kan bli godkjent rundt nyttår.

De tre andre er vaksinene er utviklet av Moderna Biotech, Universitetet i Oxford i samarbeid med AstraZeneca og Janssen Vaccines & Prevention B.V.

Norge er sikret tilgang til alle de fire vaksinene gjennom det europeiske samarbeidet.

(Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP, AP)

administrerende direktør Albert Bourla, ifølge ABC.

Politisk press

Vaksinen er allerede godkjent i en håndfull land, blant dem Storbritannia og Canada.

Den amerikanske godkjennelsen kom først etter offentlig gjennomgang av data fra en stor pågående studie, men den har vært preget av politisk press fra Trump-administrasjonen.

Trumps stabssjef Mark Meadows skal angivelig ha bedt Hahn godkjenne en koronavaksine innen dagen er omme hvis han vil beholde jobben.

The Washington Post, The New York Times og Associated Press siterte ikke navngitte kilder i Det hvite hus på opplysningen fredag.

Ifølge kildene ringe Meadows Hahn og truet ham med oppsigelse dersom ikke vaksinen ble godkjent for bruk før lørdag. Hahn skal deretter ha gitt ordre om å utstede godkjennelsen fredag, ifølge The Washington Post.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.