INDUSTRI

Permitterte får jobb igjen

Trond Gram
18. aug. 2009 - 08:32
Vis mer

– Arbeidsledigheten er nå høyest innen industrien, og selv om ledigheten vokser svakere nå enn i vinter, er det stor usikkerhet når det gjelder utviklingen framover for konkurranseutsatt industri, sier Stein Langeland, seksjonssjef i NAV.

1790 ansatte kan stå uten arbeid i nærmeste framtid. Over halvparten av disse jobber i industrien.

Mer å gjøre nå

Men stadig flere tegn fra industrien tyder på at ting er i ferd med å bedre seg. På Notodden blir nå de fleste permitterte i Becromal hentet inn igjen.

– Det var 20 som ble permittert, nå henter vi inn igjen 15. Her er det nesten fullt hus, forteller Terje Solhaug, tillitsvalgt for Industri Energi.

– Det er mye mer å gjøre og vi starter flere maskiner. Per i dag får vi ikke produsert nok, sier han og legger til at 41 av 43 maskiner nå er startet opp. Samtidig håper han at det betyr at de 12 maskinene som den tyske eieren har varslet at skal flyttes til fabrikken på Island blir stående igjen i Norge.

Produksjonen på vei opp

Selv om NAV melder om økt fare for arbeidsledighet i industrien, og hverken Norsk Industri eller SSB ønsker å avblåse krisen ennå, melder Fokus Bank om lyspunkt. Tall fra bankens innkjøpssjefindeks for industrien indikerer at trenden er i ferd med å snu i industrien.

I juli steg Norsk PMI fra 48,6 til 49,7. Noe som betyr at fallet i industrien er i ferd med å avta kraftig. Indeksen er nå på sitt høyeste nivå siden mai 2008.

– Siden indeksen nådde bunnpunktet i februar, har fallet blitt mindre. Ser vi på ordrer og produksjon, er indeksen over 50, noe som betyr at den stiger, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

Tar inn permitterte

– Vi har hatt 150 permitterte i Stavanger i 50 prosent. De tas nå inn i en måned i første omgang. Vi kjører for fullt ut den neste måneden, men vi må ha mer utover høsten for å kunne opprettholde nivået, forteller Rolf Roverud, administrerende direktør i Scana Industrier.

Ifølge Roverud merker selskapet nå at antall forespørsler til selskapet har økt kraftig, og Scana har vært langt mer offensive i markedet.

– Vi begynner å se noen lysglimt, legger han til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.