ETTERUTDANNING

Permittert? Her er reglene for arbeid og utdanning som gjelder deg

– Nå handler det om å ha tett kontakt med arbeidsgiver og finne gode løsninger sammen, mener advokat.

– I disse dager syns jeg ikke man kan tolke regelverket så strengt at du må sitte i gangen med arbeidsklærne på. Det må være helt i orden å ta kortvarige oppdrag for andre bedrifter, sier Hans Kristian Bender.
– I disse dager syns jeg ikke man kan tolke regelverket så strengt at du må sitte i gangen med arbeidsklærne på. Det må være helt i orden å ta kortvarige oppdrag for andre bedrifter, sier Hans Kristian Bender. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix/Advokatfirmaet Selmer
9. apr. 2020 - 05:01

Karriere360° og Teknisk Ukeblad Media ønsker å være til hjelp for de av våre lesere som har havnet i en vanskelig situasjon som følge av koronakrisen. Derfor publiseres denne artikkelen åpent for alle.

8. april er det over 420.000 arbeidssøkere i Norge. Er du en av de mange som nå opplever å bli permittert fra jobben og lurer på hva du kan fylle dagene med? Her fokuserer vi på jobb og utdanning.

Når du er permittert og søker om eller har fått dagpenger fra Nav, er det i utgangspunktet forventet at du er på jobbsøking.

Under koronakrisen er ikke dette kravet like strengt for permitterte som for helt arbeidsledige, men du må være villig til å ta imot kortvarige jobbtilbud. 

– Hvis du vil si opp i løpet av permitteringen er fristen kun to uker, så du skal kunne komme deg raskt ut av arbeidsforholdet. I disse dager er det imidlertid mange som forventer å kunne komme tilbake til arbeidsgiveren sin når krisen er over.

Det sier arbeidsrettsekspert og partner i advokatfirmaet Selmer, Hans Jørgen Bender.

Bør gi deg mer rom til å jobbe for andre

Linn Fagerberg, leder for Electronic Coast.
Les også

Studieavgifter truer regionens evne til å konkurrere globalt

Hvis man ikke har en fastsatt periode for permitteringen, men kun er permittert «inntil videre», skal man egentlig være tilgjengelig for arbeidsgiveren sin på kort varsel.

– Men i disse dager syns jeg ikke man kan tolke regelverket så strengt at du må sitte i gangen med arbeidsklærne på. Det må være helt i orden å ta kortvarige oppdrag for andre bedrifter, sier Bender.

Han forteller at noen bedrifter har tenkt at de kan få permitterte ansatte tilbake i jobb på svært kort varsel, gjerne én til to dager.

– Det er nok ikke så enkelt, siden jeg tror de aller fleste vil ønske å finne seg andre ting å gjøre. Da kan du for eksempel si at du har noen forpliktelser det tar en uke å avvikle. Det er innenfor hva arbeidsgiver bør akseptere, sier Bender.

Risiko for å havne bak i køen

Han mener det nå er svært viktig at arbeidsgiver og ansatt er i god dialog gjennom permitteringstiden og kommer frem til fleksible løsninger.

– Samtidig er det klart at du som ansatt løper en viss risiko ved å ta på deg oppdrag for andre, sier Bender:

– Arbeidsgiveren kan som regel ikke ta alle tilbake fra permittering på én gang, og har du tatt på deg oppdrag for andre risikerer du å havne bakover i køen. Det må du som ansatt ta en vurdering på i forkant.

Selv om det skal være enkelt å skaffe seg annet arbeid som permittert, finnes det én tydelig begrensing. Du må være klar over den alminnelige lojalitetsplikten i arbeidsforhold.

– Det betyr kort forklart at du ikke kan jobbe for konkurrerende bedrifter. Men også her bør man være fleksibel i disse tider. Vi har eksempler på ansatte i nedstengte restauranter som tar oppdrag for «take away»-bedrifter mens de er permittert. Det har arbeidsgiver akseptert, sier Bender.

Også her maner han til tett dialog mellom ansatt og arbeidsgiver.

– Det er helt i orden å spørre arbeidsgiveren din om det er greit at du tar oppdrag for konkurrerende bedrifter, og jeg mener de fleste arbeidsgivere bør utvise litt skjønn nå, og ta en ordentlig vurdering. Som ansatt er du uansett bundet av taushetsplikt om forretningshemmeligheter og annen konfidensiell informasjon, sier Bender.

Sandra Borch er tilbake fra en timeout i Thailand og snakker nå ut om masteravsløringen som kan bety at hun velger på forlate politikken for godt
Les også

Tekstlikhet oppdaget under sensuren i 2014

Krangler om korte permitteringsvarsler

Frem til nå har det ikke vært prøvd særlig mange saker om permittering i det norske rettsvesenet.

– Kommer vi til å se flere rettssaker fremover?

– Avhengig av hvor lenge dette varer er det mulig vi vil se noen høytlønnede prøve saken sin etter hvert. Utover det tror jeg det blir få rettssaker fra enkeltpersoner, siden det er så mange som er permittert, og permittering uansett er midlertidig.

Rettssaker mellom fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner ser han imidlertid ikke bort fra. Den kanskje største diskusjonen nå om dagen går på hvilken varslingsfrist som gjelder for å kunne permittere – er det hovedregelen på 14 dager som gjelder eller kan unntaksregelen på to dager fortsatt benyttes. Her kan det dukke opp tvister fremover, ifølge Bender.

Nito svarte på spørsmål fra medlemmene sine 8. april. De aller fleste handler om permitteringer. Nito-advokat Fredrik Lund Skyberg sier det stadig dukker opp misforståelser hvor bedrifter tror at regelverket er endret.

– Regelverket er ikke endret som følge av koronakrisen. To dagers permitteringsfrist gjelder kun i unntakssituasjoner, hvor arbeidsgiver ikke har hatt mulighet til å forutse plutselige endringer for bedriften, sier Skyberg.

Han anerkjenner at koronakrisen kan være en slik unntakssituasjon, men ikke i alle tilfeller.

– Når vi ser at bedrifter permitterer med to dagers varsel fra begynnelsen av april, blir det vanskelig å begrunne det med koronaviruset, som gjorde seg gjeldende allerede 12. mars, sier Skyberg.

Hva kan du studere?

Hva så med utdanning som permittert? I hvilken grad kan man øke kompetansen og fremdeles ha rett på dagpenger?

I utgangspunktet kan du ikke binde deg opp til et studie som permittert på dagpenger, siden prinsippet er at du skal være tilgjengelig for arbeid. All utdanning hvor du må møte opp til undervisning eller eksamen, eller levere oppgaver, er altså ikke OK. Men dette er i ferd med å endres.

3. april kom regjeringen med en såkalt kompetansepakke på 190 millioner kroner til bransjeprogrammer, nettstudier, flere studieplasser i høyere utdanning og mulighet for ufaglærte til å ta fagbrev.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, uttalte at de nå er i gang med å endre regelverket slik at de som mottar dagpenger kan delta i korte opplæringstilbud samtidig. 

Bransjeprogrammene utvikles i samarbeid mellom partene i arbeidslivet. De nye programmene er rettet mot reiseliv, varehandel, frisørbransjen, mat- og drikkevareindustrien, anleggsbransjen og elektro/automasjon- og fornybar/kraftnæringen.

Utover dette finnes det utallige nettkurs uten obligatorisk oppmøte, som det uansett er fullt lovlig å ta. For eksempel har de 8 prestisjetunge «Ivy League»-skolene i USA lagt ut over 450 av sine studier på nett.

Les mer om hva du kan fylle tiden med i tiden som kommer (for abonnenter): 

Flommen i 2017 gjorde at Topdalselva ved Boen Bruk flommet inn over fabrikken. For å stå imot klimaendringene må planleggernes kompetanse økes, og det vil bli behov for mer tverrfaglig samarbeid, skriver tre forskere.
Les også

Store satsinger på klimatilpasning hviler på skuldrene til ildsjeler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.