OFFSHORE

Periferien bringes nærmere

Stavanger ONS: For å utnytte felt som ligger i periferien av eldre utbygginger, har oljeselskapene behov for anlegg som kan gi nok trykk for å overføre olje og gass til en plattform. Løsningen, som kan plasseres ned på 600-meters dyp, er nå presenter under ONS. Snart kan hele prosessanlegget settes på havbunnen eller ned i brønnen.

Under oljebransjens utviklingsprogram Demo 2000, har General Electric Power Systems i samarbeid med Kværner Eureka og Norsk Hydro utviklet en 2,5 MW gasskompressor.

- Sammen med annet undervannsutstyr kan denne kompressoren erstatte små plattformer for utbygging av mindre felt. Vi antar at kapitalkostnadene kan reduseres med rundt 40 prosent. Det vil tillate utbygginger av småfelt som ellers ville blitt liggende, sier markedssjef Libero Mele i GE til tu.no.

I en undervannskonfigurasjon vil kompressoren plasseres eter en undervanns separator og pumper. Gassen som går inn i kompressoren kan bringes opp til 130 bar og transporteres vi en rørledning til en større oljeinstallasjon eller til et landanlegg.

Det er GEs fabrikk i Italia, tidligere kjent som Nouvo Pignone, som har stått for utviklingen av kompressoren.

Den største utfordringen har vært utviklingen av krafttilførselen til kompressoren, noe som også setter store krav til undervannskontrollkabelen. Samarbeidspartnerne antar at dette vil være den største utstyrskostnaden ved en eventuell utbygging.

Kompressoren vil testes ut på Norsk Hydros Troll C installasjon i løpet av høsten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.