OFFSHORE

Pengesparing: På sikkerheten løs

6. okt. 2000 - 09:30

Sikkerheten på norsk sokkel er slett ikke bedre enn før. Utviklinga er tvert imot meget urovekkende, mener ledelsen i Oljedirektoratet (OD).

Oljearbeidernes fagorganisasjon applauderer, og viser til en egen undersøkelse som tyder på at risikoen øker.

Ledelsen i Oljeindustriens Landsforening tilbakeviser imidlertid påstandene og skylder på at kravene til sikkerhet er endret.

Krasst brev

I et uvanlig krasst brev til rettighetshaverne skriver OD at det er stor fare for at sikkerhetsnivået fortsatt vil synke om ikke næringa setter i verk nye tiltak.

ODs egne statistikker og erfaringer underbygger påstander om at risikoen er økende. Antall og alvorlighetsgrad av hendelser og ulykker var nedadgående, men nå har kurven flatet ut.

«De siste tre årene har det ikke vært noen forbedring. For enkelte kategorier ulykker og hendelser går utviklingen feil vei», heter det i brevet. Det er signert oljedirektør Gunnar Berge og sikkerhetsdirektør Magne Ognedal.

Direktoratet mener at utviklingen er «meget urovekkende», og synes ikke aktørene tar problemene nok inn over seg. OD mener selskapene er opptatt av å spare penger, og påpeker den enkelte rettighetshavers ansvar for å bidra til bedre sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på norsk sokkel.

De etterlyser blant annet utvikling av sikkerhetskultur, holdninger og atferd på alle nivåer i selskapene, og trekker fram behovet for bedre konsekvensutredninger av organisasjonsendringer.

Supert

Nestleder Leif Sande i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (Nopef) synes det er supert at Oljedirektoratet har sendt brevet til oljeselskapene.

– De har virkelig satt tingene på plass. Det er veldig positivt at OD skriver mye av det vi har sagt fra om i lange tider.

Han synes ikke at arbeidsgiverne har tatt dette tilstrekkelig alvorlig.

– Oljeselskapene, og spesielt Oljeindustriens Landsforening, proklamerer at sikkerheten aldri har vært større. Vi opplever noe helt annet. I en undersøkelse hvor våre medlemmer ble spurt om Norsok-prosessen, mente tre av fire at sikkerheten hadde blitt dårligere som følge av innsatsen for å jobbe mer effektivt på norsk sektor, opplyser Sande.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.