OLJE OG GASS

– Penger til forskning er subsidier

TAR POTTEN: - Staten får i gjennomsnitt rundt 90 prosent av inntektene på sokkelen, enten gjennom direkte eierskap eller som skatter og avgifter. Det er Staten som har mest å hente ved verdiskapingen på sokkelen, sier Knut Åm.
TAR POTTEN: - Staten får i gjennomsnitt rundt 90 prosent av inntektene på sokkelen, enten gjennom direkte eierskap eller som skatter og avgifter. Det er Staten som har mest å hente ved verdiskapingen på sokkelen, sier Knut Åm. Bilde: Anders J. Steensen
Mona StrandeMona StrandeJournalist
15. okt. 2010 - 13:11

Knut Åm, tidligere direktør for ConocoPhillips i Norge, trodde ikke sine egne ører da Finansdepartementets medlem av Åm-utvalget kalte penger til petroleumsforskning for subsidier.

Utvalgsarbeid

Knut Åm ledet det såkalte Utvinningsutvalget, som ble nedsatt for å se på mulighetene for økt oljeutvinning fra norsk sokkel.

I dette utvalget satt tidligere oljedirektør Farouk Al-Kasin, seniorrådgiver Rolf Wiborg og en rekke andre personer fra oljebransjen – og Nina Bjerkedal fra Finansdepartementet.

Det var hun som i arbeidet med innstillingen fra utvalget uttalte at å bevilge penger til forskning var å anse som subsidier, skriver Industrien.

Gjør det vanskelig

Avsløringen om finansdepartementets holdinger kom fram under OG21 Forum 2010.

– Dersom dette er holdningen i Finansdepartementet er det ikke rart at det er vanskelig å nå fram med næringsrettet forskning i Norge, sier Knut Åm.

Les hele saken hos Industrien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.