OFFSHORE

Peer tar styringen

– Min stilling er langt mer operativ enn tidligere. Jobben blir å gjennomføre de tiltak som ligger bak omorganiseringen og få de ansatte til å etterleve vår nye strategi og struktur. Vi skal gjøre det enklere for våre kunder å bli kjent med oss. Vi skal hjelpe kunden og tilføre kunden verdier. Samtidig vil vi styrke ABB, sier Peer-Håkon Jensen.

Den 58 år gamle økonomen gleder seg til å overta roret på en velorganisert skute. ABB i Norge har lenge vært blant de beste i klassen når det gjelder lønnsomhet. ABBs olje og gassvirksomhet har vært styrt fra Norge, men det sveitsisk-svenske teknologiselskapet har gjennomført en omfattende divisjonalisering. Divisjonsledelsen er overflyttet sentralt til Zürich. Virksomheten i Norge er også reorganisert og er etablert som et selskap for hele Norge.

Tverrfaglig

I sjette etasje bak et kjempemessig palisanderskrivebord, som han har arvet etter sine forgjengere Kjell Almskog, Gorm Gundersen og Øyvind Lund, skal han sørge for at de 10.000 ansatte i Norge får nok å gjøre. Selv om ABB er et utenlandsk konsern, er ABB i Norge et norsk selskap som skal drives etter norske regnskapsprinsipper.

ABB har erfaring fra veldig mange forskjellige industrigrener, både som leverandør av komponenter og som leverandør av totale systemer. – Vi mener å kunne tilføre kunden tverrfaglig kompetanse som kan forbedre kundenes prosesser og inntjening. Salg av løsninger som inneholder både utstyr og finansiering pluss driftstjenester er innenfor de områder vi ser for oss å dekke, sier Jensen.

Han fremhever kontraktene som ABB Offshore har hatt med Bergensen dy Offshore som et godt eksempel. Disse kontrakten innebærer levering av prosessdel for oljeutvinning til fire flytende produksjonsskip pluss drift og vedlikehold av utstyret.

Større markedsandel

Mye vanlig materiell vil fortsatt selges gjennom de vanlige salgskanalene. –Vi har store forbedringsmuligheter. Jeg mener ABB kan ta en større del av markedet. Vi må foreta våre endringer for å sikre arbeidsplassene. Tidene er annerledes med en merkbar nedgang i konjunkturene. Den omstilling vi gjennomfører, er for å kunne håndtere de endringene som skjer, både hos oss og hos våre kunder.

Vårt mål er å gjøre kundene mer konkurransedyktig med ABBs kunnskap, understreker Jensen.

Jensen forventer at ABB vil fortsette å vokse videre i det norske markedet. Spesielt interessant er det innenfor maritim og marin sektor hvor Norge har fremtredende miljøer. –Vi har mye vi kan tilføre disse bransjene både innen automasjon og robotisering. Veksten kan skje både gjennom organisk vekst eller oppkjøp.

Offentlig sektor

Flere av lederne i ABB Norge sitter i dag i ledende posisjoner i ABB sentralt. Olje og gass og forskning og utvikling i konsernet ledes av nordmenn. – En av de sektorene vi satser mest på, er å utvikle nye energiformer og distribuert kraft. Her skal vi fortsette i et nært samarbeid med NTNU og Sintef-miljøene.

Et annet område som Jensen ser vekst i, er drift av bygninger. – Mange bygg har avanserte systemer for klimakontroll, sikkerhetskontroll og bygningsautomasjon i tillegg til store byggtekniske anlegg. Vi kan se for oss å drive bygninger og anlegg for byggherrene. Omorganiseringen av sykehusene er nye muligheter hvor vi kan bidra både med teknologi og kompetanse. Hele offentlig sektor et interessant marked for oss, sier Jensen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.