NATURVITENSKAP

PC-spill verre enn kokain

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
24. nov. 2003 - 08:00

Hjernen produserer store mengder dopamin - et begeistringsstimulerende stoff - når du sitter foran en PC-skjerm og kaster deg ut i de mest voldsomme og hasardiøse scenene i et spill.

Dopaminmengden tilsvarer tre ganger så my som en stripe kokain, viser beregninger hjerneforskere ved Århus Universitetshospital har foretatt.

Forskerne har skannet hjernen på mennesker under påvirkning av ulike stoffer, deriblant nikotin (sigaretter), kokain, amfetamin, extasy og PC-spill.

- I de undersøkte spill - som var veldig voldelige og hvor man kunne tjene mye penger, er dopaminmengden beregnet til å være tre ganger så mye som en gatedose kokain, sier professor dr. med. Albert Gjedde til Ingeniøren|net.

Dopamin styrker innlevelsesevnen når man sitter foran PC-skjermen. Faren for avhengighet kan være stor.

Bivirkningen av dopamin er at den oppleves som belønning og at personer får trang til mer og mer dopamin. Løsningen kan altså bli enda mer PC-spill, eller avhengighet av narkotiske stoffer. Denne hypotesen skal undersøkes nærmere.

De danske forskerne vil i neste omgang foreta hjerneskanning av mennesker mens de spiller og gambler om virkelige penger - altså utenfor cyberspace. Poenget er å finne ut om menneskene også da produserer større mengder dopamin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.