PATENTSØKNADER

Dette oppdrettskipet var én av 2062 patentsøknader som kom inn i 2016

– Vi startet umiddelbart arbeid for å beskytte teknologien, sier oppfinneren.

En av patentsøknadene som kom inn i fjor var denne fra Pure Atlantic. De har patentert et konsept med fiskeopprett på skip.
En av patentsøknadene som kom inn i fjor var denne fra Pure Atlantic. De har patentert et konsept med fiskeopprett på skip. (Bilde: Pure Atlantic)

– Vi startet umiddelbart arbeid for å beskytte teknologien, sier oppfinneren.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Interessen for å beskytte oppfinnelser i Norge har pekt kraftig oppover de siste årene.

I fjor ble det levert inn hele 2062 nye patentsøknader - mot 1805 året før, viser statistikk fra Patentstyret

Det er det høyeste tallet de siste syv årene. (Se graf lenger ned)

Blant dem som valgte å ta patent i året som gikk er gründerne bak oppdrettsskipet i Pure Atlantic.

– Vi startet umiddelbart arbeid for å beskytte teknologien, sier oppfinner Kaare Jostein Larsen til Teknisk Ukeblad. 

 

Mest olje og gass

Seniorrådgiver Bjarne Kvam i Patentstyret opplyser at det var størst økning i antall søknader fra utenlandske søkere - med 26 prosent.

Antallet søknader fra norske søkere økte med 7 prosent.

– Samlet sett har økningen i antall søknader vært størst innen bygningsteknikk (utenom boring etter olje og gass), bulk- og spesialkjemikalier, transport og elektriske apparater og energi, skriver Kvam.

Han forteller at søknader fra norske søkere følger samme hovedtrenden, mens det spesielt er en økning i antall søknader med utenlandske søkere innen boring etter olje og gass.

Oljeserviceselskapet Halliburton er den største enkeltsøkeren. De har alene 274 søknader for 2016 som allerede er allment tilgjengelige.

– Søknader relatert til boring etter olje og gass utgjør klart den største gruppen søknader med 23 prosent av totalen, skriver han.

Går opp i tøffe tider

– Det er interessant. Det er ikke uvanlig at når det er litt tøffe tider, så går patenteringen opp, sier Thor Mosaker, regiondirektør for Norge og Tyskland i IP-firmaet Zacco.

De hjelper både selskaper og privatpersoner blant annet med innlevering av patentsøknader og rådgivning om beskyttelse av immaterielle rettigheter. På kundelisten dere står alt fra store selskaper som Aker Solutions til små gründere.

– Vi ser at det er mye satsing på innovasjon i Norge. Det har kommet en boom med senket oljepris. Det gjelder både etablerte oljevirksomheter som nå må gjøre ting billigere og bedre. Når de finner løsninger for dette, så ønsker de å beskytte de med patenter, sier han.

– Så har vi gründere, gjerne sivilingeniører, som har gått med en idé ganske lenge i magen, som også kommer opp med noe som er patenterbart, forteller Mosaker.

At de sørger for å beskytte ideene, blir stadig viktigere for å trekke til seg investorer, ifølge Mosaker.

– Og investorene i Norge blir mer og mer bevist på dette med rettigheter. Det første spørsmålet gründerne ofte får er hvorvidt de har søkt patent, sier han.

Oppdrettsskip

Én av søknadene som kom inn i fjor var fra gründerne i Pure Atlantic. Deres visjon er å bygge og drifte spesialkonstruerte skip for oppdrett av laks.

De har nå patentert et konsept med et selvdrevet, offshore oppdrettsanlegg. Skipet skal seile i 1-2 knop og denne fremdriften skal sørge for utskifting av vann i tankene til fisken.

Ved å ta oppdrettsfisken til havs, så vil de blant annet løse lakselus-problematikken.

– Vi tror at vi vil se en vesentlig endring av metodikken innen fiskeoppdrett de neste årene. Vi ser at det kommer mange nye konsepter, forteller Kaare Jostein Larsen.

Han er en av gründerne som står bak selskapet og er også oppført som oppfinner i patentet. Han forteller at det var naturlig for dem å patentere konseptet for å beskytte ideen.

– Vi startet umiddelbart arbeid for å beskytte teknologien, sier han.

Seil skal hovedsakelig stå for fremdriften av oppdrettsskipet, mens vindturbiner skal forsyne skipet med kraft.

Topp i år 2000

Historisk sett er imidlertid 2016 langt fra noen topp. Toppåret var i år 2000. Da ble det sendt inn 6219 patentsøknader, ifølge Patentstyret.

Rekorden den gang kan imidlertid forklares med at Norge da sto utenfor Den europeiske patentorganisasjonen. Etter at vi ble med i 2008, falt antallet søkere.

– Mange søkere valgte da heller å få patent i Norge via europeisk patent. Dette førte til et naturlig fall i inngangen av internasjonale søknader, spesielt fra utenlandske søkere, i årene 2008 og 2009, skriver seniorrådgiver Bjarne Kvam i Patentstyret.

Flere søknader fra utlandet

I Zacco ser de blant annet oljeleverandører som har begynt å fatte interesse for aquakultur og søker om å patentere teknologi innen dette feltet.

– De ønsker kanskje å bruke kjent teknologi, men på en ny måte, og det er også patenterbart, sier Mosaker.

De ser også et økende antall patentsøknader i Norge fra utenlandske aktører – blant annet utenlandske oljeserviceselskaper. 

– Det er en konsekvens av mer globalisering, at man ser potensielle konkurrenter overalt i verden, forteller han.

Henger ikke lenger etter

Mosaker mener nordmenn har hengt etter på bevissthet rundt beskyttelse av teknologi, men at det begynner å bli bedre.

- Vi merker at klientene blir mer og mer skolerte innen dette. Mange har tidligere gått på en smell. Andre har i stadig større grad kontakt med internasjonale miljøer, sier han.

– Du skulle ikke lenger enn til Sverige før bevisstheten rundt beskyttelse av immaterielle rettigheter var langt høyere, men nå er vi i ferd med å ta igjen det gapet, forteller han.

Han tror ikke den økte patenteringen betyr at færre velger hemmelighold som strategi for å beskytte teknologi.

– Folk er blitt mer kompetente og velger den strategien som er best. Jeg tror også flere tar viktige skritt med hensyn til hemmelighold, når det er det som passer, sier Mosaker.

– Tidligere var ikke nødvendigvis hemmelighold alternativet. Det som skjedde, var at mange ikke hadde noen strategi for å beskytte ny teknologi.

– De gründerne som nå henvender seg til oss, de har et veldig bevisst forhold til disse tingene, sier han.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå