NATURVITENSKAP

Påske- eksplosjon

Sol-satellitten SOHO oppdaget fredag før påske en enorm gasseksplosjon.

Solforskerne beskriver hendelsen som en enorm erupsjon av gass fra Solens overflate.

En såkalt protuberans løsrev seg fra solen og er på vei ut i verdensrommet. Protuberanser er løkker av magnetiske felter hvor gass fanges inne.

Enkelte ganger blir slike magnetfelter ustabile og kan ryke, på samme måte som et opptvunnet strikk, og slynger gass ut i verdensrommet med store hastigheter, opplyser solforsker Pål Brekke.

Gasskyen har ikke retning mot Jorda og vil derfor ikke få noen særlige effekter her på Jorden. Solen har vært relativt rolig siden de kraftige solstormene som herjet i fjor høst.

Nye kometer

Amatørastronomer som studerer bilder av sola på nettsidene til SOHO oppdager flere nye kometer. Nå er komet nr. 750 funnet - av en amatør.

Komet nummer 750 ble rapportert av en amatørastronomen Sebastian F. Hönig i Tyskland.

Han fant kometen 22. mars på bilder fra SOHO, som kontinuerlig legges på internett. Han er en ivrig kometoppdager og har tidligere oppdaget 33 kometer i SOHO-bilder.

De fleste slike kometer tilhører en gruppe kometer som kalles sungrazers eller solsneiende kometer. Mange av dem brenner opp i solatmosfæren.

Nesten ingen av disse kometene er synlige fra Jorden fordi vi blendes av det kraftige lyset fra Solen. Koronagrafen LASCO lager en egen kunstige solformørkelse der lyset fra Solen blendes med en rund skive inne i teleskopene. Dermed kan Solens korona og kometer nr solen studeres til enhver tid.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.