KRAFT

– Pålitelighetsberegninger kan gi mer lik strømpris

HJERTET AV KRAFTSYSTEMET: Går alt etter planen, kan Statnetts driftsoperatører se det fortløpende risikobildet i kraftnettet på storskjermen i den nye landssentralen i 2014. Det kan gi mindre forskjeller i strømprisen, mener professor.
HJERTET AV KRAFTSYSTEMET: Går alt etter planen, kan Statnetts driftsoperatører se det fortløpende risikobildet i kraftnettet på storskjermen i den nye landssentralen i 2014. Det kan gi mindre forskjeller i strømprisen, mener professor. Bilde: Håkon Jacobsen
Jannicke Nilsen
7. okt. 2011 - 09:05

Sårbarhetsberegningene kan gi bedre flyt i kraftsystemet, mindre flaskehalser og dermed likere strømpriser i Norge. Og kanskje færre mørklagte områder, som følge av linjebrudd.

Les mer:

Må brukes riktig

– Dersom Statnett lykkes med å bruke pålitelighetsberegningene til å utnytte kraftsystemet bedre, kan de klare å unngå flaskehalser i nettet. Dermed kan vi få mindre prisforskjeller på strøm i Norge, sier professoren i elkraftteknikk ved NTNU.

Konsernsjef i Statnett, Øyvind Rue, er enig.

– Det er i den retningen dette trekker. Det kan være at den nye informasjonen setter oss i stand til å utnytte systemet bedre enn i dag, og gi mer kapasitet til markedet. Da reduserer du flaskehalser, sier Rue.

Færre linjebrudd

Et annet mål er å forhindre mørklegging etter linjebrudd. Professor Ihlen tror ikke de store, men sjeldne linjebruddene, som gjerne skyldes naturfenomen, kan unngås.

– Det er ikke så lett å gjøre noe med de store mørkleggingene, men de mange små kan man gjøre noe med. Og det er de som har størst økonomisk konsekvens, sier Ihlen.

Kutter kostnader

Rue, sier hovedmålet ikke er å spare penger, men å gjøre risikobildet klart for nettoperatørene i kritiske øyeblikk. Statnett har ikke regnet på gevinsten.

– Vi skal greie å gjøre de riktige vurderingene akkurat i de minuttene vi trenger det. Men at pålitelighetsberegningene vil innebære besparelser for kraftsystemet, det må vi regne med, sier Rue.

Les også: Løste 90 år gammel matematisk gåte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.