KRAFT

På taket kjører alpinistene. Under brennes 400.000 tonn søppel

Nå blir skibakken en realitet.

 Nytt "fjell" i København: Tre alpintløyper på toppen av et avfallforbrenningsanlegg skal gi københavnere nye rekreasjonsmuligheter. 
Om sommeren skal taket på Amager Bakke brukes til gåturer, klatring og løping.
Nytt "fjell" i København: Tre alpintløyper på toppen av et avfallforbrenningsanlegg skal gi københavnere nye rekreasjonsmuligheter. Om sommeren skal taket på Amager Bakke brukes til gåturer, klatring og løping. Bilde: Amager Resource Center
25. sep. 2015 - 18:21

Amager Bakke, danskenes nye, innovative avfallsforbrenningsanlegg som nå bygges i København, får skibakke på toppen.

Det er klart etter at Nordea-fondet har sagt de vil støtte prosjektet med snaut ti millioner danske kroner.

Dermed blir det fullt mulig å sette av tid til en skitur på storbyferien fra 2017.

Vegvesenet skulle spare og valgte spansk: Vegvesenet skulle spare og valgte spansk. Prosjektet ble et mareritt

Enorm klatrevegg

Avfallsforbrenningsanlegget skal håndtere inntil 400.000 tonn avfall fra Københavns innbyggere hvert år, produsere elektrisitet til 62.500 husstander og forsyne fjernvarmeanlegg med varmtvann nok til 160.000 hjem, ifølge B&W Vølund, som bygger anlegget.

På toppen av anlegget kommer Europas høyeste klatrevegg på 85 meter, inspirert av klatreruter fra hele verden. Grønne landskap skal etableres for sykling, løping og turgåing, og det skal settes opp en café.

Selve skibakken får tre ulike løyper, fordelt over et areal på 11.000 kvadratmeter: En sort løype på 180 meter, en blå på 55 meter og en grønn på 150 meter, melder danske TV2.

Norsk teknologi: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

– Helt vilt

Hele rekreasjonsområdet har en prislapp på totalt 82,4 millioner danske kroner. Anlegget har vært under bygging siden 2013, men finansieringen av skibakken har vært usikker. Nå er finansieringen altså i boks.

– Det er ganske vilt at man, midt i en storby snart kan stå på ski, løpe eller ta en sykkeltur i nye høyder. Hele året rundt, og på en helt vanlig hverdag, sier direktør i Nordea-fondet Henrik Lehmann Andersen i en pressemelding.

Det nye anlegget skal sette en ny standard i fornybar energiproduksjon og gjenvinning.

Det nye anlegget skal sette en ny standard i fornybar energiproduksjon og gjenvinning.Slik vil Amager Bakke framstå om vinteren. Om sommeren skal den jevne københavner få mulighet til å bruke taket til gåturer, klatring og løping. Etter at denne illustrasjonen ble laget er den runde skorsteinen på toppen erstattet med en høy pipe. BIG

Les også: Dette blir Norges første smarte avfallsstasjon

Effektivt

Avfallsforbrenningsanlegget får en energieffektivitet på hele 99 prosent, ifølge B&W Vølund. Vann, metall og til og med aske skal gjenvinnes.

Det nye landemerke skal også minne danskene på at hver søppelpose de produserer fører til klimagassutslipp.

Hver gang det nye avfallsanlegget slipper ut et tonn CO2, skal store røykringer, 21 meter i diameter, skytes ut fra den 124 meter høye skorsteinen som ruver over anlegget, slik Teknisk Ukeblad skrev for en tid tilbake.

Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Mistet all Nav-støtte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.