OFFSHORE

På jumboplass

23. nov. 2000 - 12:21

Asplan Viak har på oppdrag fra Møre og Romsdal fylkeskommune undersøkt hvor stor andel leverandørene i fylket sto for i løpet av ett år, til og med august i fjor. – Rapporten viser at Statoil har sviktet fullstendig i forhold til sokkelaktiviteten i Midt-Norge, sier industrikonsulent Ståle Nogva i Møre og Romsdal fylkeskommunen.

Bare 4,4 prosent av leveransene til Heidrun kommer fra Møre og Romsdal. Lokale leveranser til Draugen med Shell som operatør, er 44 prosent. Andelen til Heidrun er 23 prosent. Der er Norsk Hydro operatør. Kristiansund er forsyningsbase for alle tre feltene. Oljeselskapene har selv bidratt med innkjøpsdata til undersøkelsen.

– Tilfeldig

Statoil-ledelsen er skeptisk til tallene i rapporten. – Å følge nøyaktig hvor verdiskapingen skjer, er vanskelig, sier rådgiver Odd Instefjord. Blant annet peker han på at Statoils egen innkjøpsstatistikk ikke sier hvor aktivitetene utføres.

– Jeg tror forskjellene mellom selskapene skyldes tilfeldigheter. Tidspunktet for studien er avgjørende; forskjellene vil svinge i takt med type aktiviteter, mener Instefjord. Han er mer opptatt av å se på hva som kan gjøres lokalt: – Det handler om å legge forholdene til rette for å øke verdiskapingen der. Lokale leverandører må være konkurransedyktige.

Skuffet

Møre og Romsdal står ifølge Nogva for 60-70 prosent av midtnorske leveranser til Statoils felt. – Totalt sett kommer Midt-Norge elendig ut. Vi har et stort problem akkurat der, men vi ser også potensialet, understreker Nogva. Han hevder Statoil i sine planer for utbygging og drift skisserte en midtnorsk andel på ca. 20 prosent. Hvis de hadde handlet som de sa, ville det gitt flere tusen årsverk i regionen. Nå forsøker fylkeskommunen og Midt-Norsk Baseservice å få til samarbeid mellom lokale leverandører. Slik skal lokal sysselsetting knyttet til oljevirksomheten økes.

– Vi må erkjenne at vi er veldig skuffet over hva aktiviteten i Norskehavet har kastet av seg så langt. For ti år siden forestilte vi oss at vi skulle få en langt større vekst, innrømmer Nogva.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.