OFFSHORE

Overvåker brønner uten kabel

Camilla Aadland
1. juni 2005 - 08:00
Vis mer

ResMans ide er å måle strømninger i oljebrønner ved hjelp av et såkalt kjemisk intelligent prinsipp.

– I dag gjøres dette ved hjelp av instrumenter som slippes ned i brønnen, og som sender signaler opp via ledning. Dette er en vanskelig og dyr metode, ledningene blir svært lange og kan fort bli ødelagt, sier Fridtjof Nyhavn, som er daglig leder i det nye firmaet.

Han og kollega Anne Dyrli har gått fra jobber i Sintef over til den nye gründerbedriften.

De kjemisk intelligente materialene baserer seg på polymerer, som reagerer med omgivelsene ved å sende ut sporstoffer. Ved å plassere polymerenhetene utover i brønnene og sørge for at sporstoffene kan kjennes igjen når de kommer til overflaten, får operatørene verdifull informasjon om undergrunnsstrømningene og hvordan disse utvikler seg over tid. Avlesing og tolking av signalene som kommer opp av brønnene, er tjenester ResMan kommer til å ta seg av.

Selskapet har som mål å ekspandere fra to til åtte-ti ansatte i løpet av de nærmeste årene. Interessen for produktet så langt har vært formidabel, men ResMan vil vente med å selge noe ennå. – Selve produktet er laget og demonstrert på laboratoriet. Det gjenstår et godt stykke med verifikasjon, før vi kan bruke det i oljebrønner. Derfor vil vi holde salget tilbake i hvert fall det første halvåret, forteller Nyhavn.Tre selskaper og en baby

Samarbeidet mellom de tre eierne, Statoil Innovation AS, Institutt for energiteknikk (IFE) og Sinvent, som er Sintefs heleide datterselskap, frister til gjentagelse.

– Til sammen har vi svært mye teknologi og kunnskap. Sintef og IFE har teknologien, mens vi har tilgang på piloter og kompetanse på oppbygging av selskap. Jeg håper dette kan utløse mange prosjekter vi kan samarbeide om og der vi kan komplettere hverandre, sier administrerende direktør Thor Egil Five i Statoil Innovation.

Statoil Innovation jobber med å utvikle selskaper som er typiske gründerbedrifter. Så langt har Statoil Innovation investert i syv selskaper, med ResMan AS som siste skudd på stammen. Også Norsk Hydro har bidratt til stiftelsen av selskapet, ved å gi lisens på en teknikk fra sin teknologiportefølje.

De to gründerne eier til sammen seks prosent i selskapet. Nyhavn er svært fornøyd med å ha tre sterke eiere i ryggen. – Det betyr alt. Dette prosjektet har pågått i Sintef i mange år, og det har vært et stort problem å skaffe sponsorer. Det at vi har fått investorer på plass muliggjør en realisering av prosjektet. Å ha med Statoil betyr svært mye. Nå har vi fått et stort hjemmemarked å prøve ut produktet på, sier gründeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.