KARRIERE

Overtid gir angst

FUNN: Mange arbeidstimer kan gi mentale problemer.
FUNN: Mange arbeidstimer kan gi mentale problemer. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
16. juni 2008 - 15:00

Dette viser en undersøkelse gjennomført av en forskergruppe ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen, melder universitetsavisa På Høyden.

Risikabelt

Både menn og kvinner som jobber mer enn 40 timer i uka, har høyere risiko for å få angst- og depresjonslidelser enn andre.

– Vår studie viser at jo mer man jobber, desto høyere er risikoen for å få angst og depresjon, sier professor Grethe S. Tell til avisa.

Gruppeinndeling

Forskerne delte overtidsjobberne inn i to grupper: De som jobber 41 – 48 timer i uka og de som jobber 49 – 10 timer i uka.

Sistnevnte gruppe viste seg å ha høyest risiko for denne typen lidelser.

Endringer

Studien er svært aktuell, siden EU vurderer å endre sitt direktiv om arbeidstid slik at arbeidsgivere kan pålegge ansatte å jobbe inntil 60 timer i uka.

Nå er maksgrensen 48 timer.

Studien viser at lavt utdannete jobber mer enn høyt utdannete.

Mye jobb - og høy vekt

– Et annet interessant funn var at de som jobbet mye overtid hadde mindre fysisk aktivitet i fritiden enn de andre. Spesielt blant kvinner som jobbet mye fant vi at de hadde høyere vekt enn referansegruppen. Da kan man tenke seg at forklaringen til at de som jobber mye har angst og depresjon, kan være livsstilsfaktorer. De mosjonerer mindre og veier mer, sier Tell.

Norske sjefer maser mest

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.