OLJE OG GASS

Overrasket over Snøhvit-søknad

SFT-direktør Ellen Hambro.
SFT-direktør Ellen Hambro. Bilde: SFT
Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. jan. 2008 - 16:19

- StatoilHydro har støtt på en rekke tekniske problemer som det ikke var tatt høyde for da den opprinnelige tillatelsen ble gitt for noen år siden, men det var likevel regnet med at problemer kunne dukke opp da de fikk ti måneder til disposisjon. Det er overraskende at de har kommet i den situasjonen de nå er i, og det er uheldig med miljøvirkningene det får, sier SFT-direktør Ellen Hambro til TU.no.

Må på høring

SFT mottok StatoilHydros søknad om utvidet oppstartsperiode for LNG-anlegget på Melkøya mandag ettermiddag, og Hambro understreker at det derfor er for tidlig å trekke konklusjoner om hva utfallet vil bli.

- Vi anser dette som en søknad om endring av tillatelsen, og da er hovedregelen at den må ut på høring. Vi har sett på søknaden i dag, og det eneste jeg kan si foreløpig er at vi vil be om utfyllende opplysninger til flere punkter i brevet fra StatoilHydro før saken legges ut til høring, sier Hambro.

Blant annet redegjør StatoilHydro mest for sin miljøovervåkning i forhold til sot fra fakling, mens det er mangelfull informasjon om hvordan de overvåker utslipp av for eksempel NO x og tjærestoffene PAH.

Flere hensyn

Utgangspunktet er en høringsrunde på cirka tre uker. Når den kan starte avhenger av når de får utfyllende opplysninger fra StatoilHydro.

- Vi håper på å få de inn så raskt som mulig. Jeg kan ikke si noe om når vi fatter et vedtak, men dette er en stor og viktig sak som vi vil etterstrebe rask behandling av, sier SFT-direktøren.

- Kan dere nekte StatoilHydro å slippe ut mer CO 2?

- Her må vi veie miljømessige hensyn mot samfunnsmessige hensyn og andre vurderinger, men juridisk sett kan vi si nei til utslipp - eller komme med vilkår og føringer for utslippene, sier Hambro.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.