KARRIERE

Over 1100 flere har fått tilbud om ingeniør-studieplass enn det faktisk er plass til

– Stor grunn til bekymring, mener Nito-studentene.

Langt flere tilbud om studieplass gjennom Samordna opptak enn det faktisk er plass til. Det liker Nito-studentene dårlig.
Langt flere tilbud om studieplass gjennom Samordna opptak enn det faktisk er plass til. Det liker Nito-studentene dårlig. Bilde: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
17. juli 2015 - 15:12

Langt flere får tilbud om studieplass enn det det faktisk er plass til, viser nye tall fra Samordna opptak.

Universitetene og høyskolene tar i år opp 1102 flere studenter enn de har studieplasser til innenfor fagområdene til Nito-studentene.

Det liker leder for Nito-studentene Omar Gamal dårlig.

– Det er stor grunn til bekymring dersom de regner med at over 1000 studenter ikke kommer til å møte opp, eller kommer til å slutte ganske raskt. Det vi ser at studentene blir i studiene, og vi får overfylte forelesningssaler, overfylte laboratorier, overfylte grupperom og studentene får ikke den oppfølgingen de trenger, sier han til Tekniske Ukeblad.

Les også: Disse teknologistudiene er vanskeligst å komme inn på

– Får ikke sitteplass

Studentlederen mener studiestedene på denne måten er med på å skape frafall fra studiene.

– De faller ikke fra fordi ikke lyst, men fordi de ikke får den utdanningen de har krav på, sier han.

Gamal påpeker ingeniørstudier er tunge studier, hvor studentene trenger god oppfølging, for at de skal komme ut som gode ingeniører.

– Vi får tilbakemelding om at overbooking fører til for dårlig oppfølging. Mange studenter får ikke en gang sitteplass i forelesningene en gang. Det fører til dårlig kvalitet på studiene, og da er det ikke rart at folk velger å slutte, mener han.

– På sikt vil dette bidra til at færre fullfører studiene, og vi får færre ingeniører og teknologer som kan bidra til å løse viktige samfunnsoppgaver, påpeker studentlederen.

Les også: For første gang er snittkarakteren i matte under 3

Vil endre finansieringen

Nito-studentene mener universitet og høyskoler ikke burde kunne ta inn flere studenter enn den mengden de har kapasitet til å utdanne.

De mener dagens finansieringssystem er blant årsakene til problemet. 

– Vi mener institusjonene tjener mer på å ta opp for mange, enn de taper på at studentene faller fra. Med et slikt system er det ikke rart at de overbooker. Derfor ønsker vi at finansieringssystemet bør endres, slik at belønningen for antall studenter som fullfører betyr mer, sier Gamal.

Les også: Dette er selskapet aller flest studenter vil være trainee i

Basert på tidligere erfaringer

Lærestedene i det samordnede opptaket gir tilbud til flere søkere enn det er studieplasser til på de fleste studiene, skriver Samordna opptak på sine nettsider.

Denne overbookingen baseres på tidligere erfaring om hvor stor andel av de som får tilbud i hovedopptaket som møter opp når studiet starter.

I 2014 viser de endelige tallene at 56.522 møtte til studiestart, mens det var planlagt 52.884 studieplasser. Dette til tross for at 90.485 søkere fikk tilbud om studieplass. Dette viser at det er 6,9 prosent flere frammøtte enn planlagte studieplasser.

I 2013 var det 4,9 prosent flere frammøtte enn planlagte studieplasser.

Frafall

Årsaken til at mange læresteder overbooker er at mange svarer nei eller svarer ikke i det hele tatt på tilbudet de får. Andre svarer ja, men møter likevel ikke opp, opplyser Samordna opptak.

Dette frafallet er omtrent like stort hvert år og lærestedene tar høyde for det.

– Hvis lærestedene ikke hadde overbooket, men ventet og sett hvor mange som møtte opp til første studiedag, så ville mange flere søkere få tilbudet sitt sent og studentopptaket ville strekke seg lenger utover høsten, skriver Samordna opptak.

Les også: Denne ingeniørlinja mer enn doblet antall studenter på ett år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.