KRAFT

Oslo utvider støtteordningen for solceller

Så mye kan du få.

Det nye byrådet i Oslo utvider solcelle-støtten.
Det nye byrådet i Oslo utvider solcelle-støtten. Bilde: Reuters/NTB scanpix
20. okt. 2015 - 11:00

Oslo kommune viderefører - og utvider - ordningen med økonomisk støtte til å installere solcellepanel.

Det er klart etter at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne i går la frem byrådserklæringen for Oslo for de neste fire årene.

Les også: Spesiell brette-metode gjør solcellepanel langt mer effektive

Fortsatt 40 prosent

I år har for første gang privatpersoner kunnet søke om offentlig støtte til solceller, fra Enova og i noen få enkeltkommuner.

Den mest gunstige ordningen har Oslo kommune hatt, hvor osloborgere har kunnet trekke fra 40 prosent på totalinvesteringen. Men det har ikke vært klart hvorvidt ordningen skulle videreføres til 2016.

I går ble det bestemt at støtteordningen blir videreført, med samme støttenivå. I tillegg utvider den nye byrådsregjeringen ordningen. 

Hvert år skal en pott på 20 millioner kroner gå til å sette opp solcelleanlegg på offentlige bygg.

Byrådsregjeringen vil også innføre grønne leiekontrakter både internt i kommunen, men også som leietaker. Grønne leiekontrakter innebærer ofte at leietaker kan gjennomføre miljøtiltak og deretter få fordel av dette gjennom lavere leiekostnad.

Les også: Ap vil ha solceller på Oslos skoletak  

Etterlyser felles ordning

Norsk solenergiforening mener byrådets avgjørelse er et skritt i riktig retning, men etterlyser en felles nasjonal ordning for hele landet.

– Vi ønsker en ordning som er generell, hvor alle kan søke, også næringsbygg. Da kan man få større prosjekter, som også kan kobles til kjølebehovet til bygningene. Hittil har Oslo kommune åpnet for å støtte pilotprosjekter på næringsbygg og borettslag, og det er en klar forbedring, sier Lekang Sørensen.

Tidligere i år skrev Teknisk Ukeblad om den labre interessen for solceller i Norge, til tross for at det nå er mulig å få dekket en del av investeringen. Da hadde Oslo kommune gitt 47 tilsagn om støtte til å montere solceller på hustaket til privatpersoner.

Snart oppbrukt

Per 8. oktober i år var antall Oslo-tilsagn økt til 69. Hittil er snaut 3,6 millioner kroner delt ut i Oslo kommune, av en totalpott på 4 millioner kroner for 2015, ifølge Kristin Antonsen Brenna i Oslo kommunes Klima- og energiprogram.

– Utvidelsen av støtteordningen vil føre til ringvirkninger utenfor Oslo og bidra til å modne solenergimarkedet. Både leverandører og håndtverkere vil få økt kunnskap om solceller, det vil bli mer volum på bestillingene, noe som igjen vil føre til lavere kostnader, sier Åse Lekang Sørensen.

Svenskene står i kø for å installere solceller på taket: Mens svenskene står i kø for å installere solceller på taket, går det tregt i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.