BYGG

Rapport: 100 millioner skattekroner betalt i overpris for boliger i Oslo

Granskingsrapporten er klar.

Granskingsrapporten etter Boligbygg-skandalen er klar.
Granskingsrapporten etter Boligbygg-skandalen er klar. Illustrasjonsfoto: Joachim Seehusen
4. sep. 2018 - 11:15

Oslo kommunes boligselskap Bolig KF har betalt over 100 millioner kroner i overpris for boliger i Oslo, viser granskningsrapport.

– Rapporten er svært alvorlig for Boligbygg. Granskningen av boligkjøpene beskriver en stor mengde feil, unnlatelser og disposisjoner som er i strid med en rekke lover, regler og standarder, sier styreleder Stig L. Bech om rapporten.

Utenriksminister Espen Barth Eide.
Les også

Utenriksministeren: Bekymret for storkrig i Midtøsten – mener Norge ikke vil bli trukket inn

Advokatselskapet Deloitte har siden november i fjor gått gjennom kjøp av 632 boliger og salg av 28 boliger.

Det er anslått at Boligbygg har betalt 80 til 115 millioner kroner over markedsverdi for de kjøp som det kommunale selskapet har gjort direkte fra selger.

Penger tilbake

Boligselskapets styreleder er tydelig i sin kritikk. Han mener at ledelsen i selskapet har sviktet og gjort en dårlig jobb.

Deloittes Thorvald Nyquist og styreleder Stig L. Bech på vei inn til pressemøtet der granskingsrapporten om Boligbyggs eiendomstransaksjoner presenteres i Oslo tirsdag. <i>Foto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</i>
Deloittes Thorvald Nyquist og styreleder Stig L. Bech på vei inn til pressemøtet der granskingsrapporten om Boligbyggs eiendomstransaksjoner presenteres i Oslo tirsdag. Foto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette er offentlige midler som skulle vært benyttet til å oppfylle Boligbyggs formål og viktige samfunnsoppdrag med å skaffe til veie boliger for vanskeligstilte i Oslo kommune. Saken har også svekket tilliten til at foretaket forvalter offentlige midler forsvarlig, sier Bech,

Kommuneadvokaten har fått rapporten og vurderer rettslig oppfølging, som arbeidsrettslige saker og anmeldelser.

Det nye styret og ledelsen av Omsorgsbygg går nå i gang med å forsøke å få pengene tilbake.

Alarm

I fjor ble det slått alarm og satt i gang granskning etter at Dagens Næringsliv avdekket hvordan investorer hadde videresolgt bygårder og leiligheter til Boligbygg med milliongevinst.

En konkursgjenganger og en kommunekonsulent i det kommunale foretaket Boligbygg er siktet av Økokrim for grov korrupsjon etter avsløringene. I tillegg ble byråd Geir Lippestad byttet ut etter at skandalen ble kjent.

Saken er fortsatt under etterforskning.

Også administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg har fratrådt sin stilling etter at skandalen ble kjent, mens hele styret er byttet ut.

Siri Gauthun Kielland, direktør i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.
Les også

Vil ha fortgang i boligbyggingen: – Opp til bransjen å få satt spaden i jorden

Boligbygg-saken i Oslo

  • Boligbygg-saken i Oslo er blitt stadig utvidet og omfatter nå 500 leilighetskjøp for mer enn 1,4 milliarder kroner.
  • Det ble slått alarm og satt i gang gransking etter at Dagens Næringsliv avdekket hvordan investorer hadde videresolgt bygårder og leiligheter til Boligbygg med milliongevinst.
  •  En konkursgjenganger og en kommunekonsulent i det kommunale foretaket Boligbygg er siktet av Økokrim for grov korrupsjon etter avsløringene. I tillegg ble byråd Geir Lippestad byttet ut etter at skandalen var kjent.
  • Også administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg har fratrådt sin stilling etter at skandalen ble kjent, mens hele styret er byttet ut.
  • Kommunerevisjonen skal granske det kommunale foretaket Boligbyggs kjøp av eiendommer de siste årene.
  • Leder for kontrollutvalget i Oslo kommune, Ola Kvisgaard (H) har omtalt saken som «en av de største skandalene Oslo kommune har vært utsatt for på lang tid».
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.