Verdens største vindturbin Haliade-X

Ørsted velger verdens største turbiner til sine havvindparker i USA

GE Renewables tar opp kampen med Vestas og Siemens om havvindmarkedet.

GE Haliade-X er verdens største vindturbin.
GE Haliade-X er verdens største vindturbin. (Illustrasjon: GE Renewables)

GE Renewables tar opp kampen med Vestas og Siemens om havvindmarkedet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Siemens og Vestas har lenge vært markedsledende på levering av turbiner til offshore vindkraft. Men nå kommer amerikanske GE Renewable Energy for fullt.

Torsdag 19. september ble det kjent at danske Ørsted velger GEs nyutviklede Haliade-X til sine store havvindparker i USA.

– Vi er virkelig glade for å bli valgt som leverandør av Ørsted, sier administrerende direktør Jerome Pecresse i GE Renewables i en pressemelding.

– Offshore vind er et høyt vekst segment for selskapet vårt, og i likhet med Ørsted er vi entusiastiske over potensialet til havvind, både i USA og globalt, sier han.

– Vi ser fram i mot å lansere den neste generasjonen offshore vindturbiner på markedet, sier administrerende direktør, Jerome Recresse i Ørsted.

Les også

Stort teknologisk sprang

Fakta: Haliade-X

  • Verdens største vindturbin (12 MW)
  • Produseres av GE Renewables
  • Rotordiameter: 220 meter.
  • Lengde per blad: 107 meter.
  • Kapasitetsfaktor: 63 prosent.
  • Gross AEP: 67 GWh.
  Illustrasjon: GE Renewable Energy

Der Vestas og Siemens i dag leverer turbiner på 8 MW, er de nye turbinene til GE Renewables på hele 12 MW. Det er et gigantisk sprang fra dagens turbinstørrelser.

GE har lenge levd i skyggen av de to europeiske konkurrentene, og det er ingen tvil om at det amerikanske selskapet har sett behov for å skaffe seg et fortrinn. Det har de nå gjort, med utvikling av Haliade-X.

Haliade-X har vært under utvikling i mange år og har en roterende diameter på hele 220 meter. Til sammenlikning har Siemens Gamesa sine største turbiner en rotordiameter på 167 meter. Turbinen er i all hovedsak utviklet og bygget ved GE Renewable sine fabrikker i Saint Nazaire og Cherbourg i Frankrike.

Dersom den nye turbinen viser seg å kunne industrialiseres og leveres i stor skala, vil GE brått være helt ledende på havvindturbiner. Store turbiner vil redusere kostnadene på parkene, i og med at man trenger færre enheter.

Men så langt er det bare levert en prototype av den nye turbinen. Den er satt opp utenfor Rotterdam i Nederland. Mens Vestas og Siemens sine 8 MW turbiner allerede er i utbredt bruk, er GE sitt mål å starte industriell produksjon av Haliade-X innen 2021.
Siemens Gamesa har lansert en turbin på 10 MW, men ingen så stor som 12.

Les også

USA skal bygge mye havvind

Vattenfall har tidligere inngått en økonomisk avtale om å være med å utvikle Haliade-X, men den nye kontrakten med Ørsted er den første virkelige leveringsavtalen.

Ørsted tar likevel et lite forbehold i sin annonsering.

– Med forbehold om endelig avtalt og signert kontrakt, og alle nødvendige prosjektgodkjenninger, vil Ørsted ta i bruk Haliade-X 12MW vindturbiner på de to havvindparkene som utgjør Ørsteds Midtatlantiske klynge, skrive selskapet. Med større turbiner kan Ørsted bygge færre vindmøller i hver havvindpark, og likevel produsere like mye energi. Det vil redusere kostnadene for havvind ytterligere.

Ørsted har så langt to kontrakter om å bygge ut havvind i USA. Den ene er en 120 MW anlegg utenfor kysten av Maryland, den andre er en langt større park, på 1100 MW utenfor New Jersey. Den første parken er ventet å bli satt i drift i 2022, mens den andre er ventet å bli satt i drift i 2024.

Den 12 MW turbinen skal årlig kunne levere 67 GWh elektrisitet.
Equinor tapte i våres konkurransen med Ørsted om å bygge ut den 1100 MW store havvindparken i New Jersey, men vant måneden seinere en annen kontrakt, om å bygge ut en park på 816 MW utenfor New York. Det er ikke kjent hvilken turbinleverandør Equinor vil velge. Men selskapet har tidligere brukt Simens Gamesa sine 8 MW turbiner blant annet på sin tyske park Arkona.

– Empire Wind-prosjektet har ikke enda valgt en turbinleverandør. Vi kommer til å annonsere dette når valget er tatt, sier kommunikasjonsrådgiver Eskil Eriksen i en e-post til TU.

Syv stater på østkysten av USA har forpliktet seg til å bygge totalt 20 GW offshore vindkraft innen 2035.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå