Ormen Lange på National Geographic-TV

Ormen Lange rørledning. (Bilde: Norsk Hydro)
MORGENDAGENS PRODUKSJONSANLEGG: Ormen Lange og Snøhvit går i bresjen for utviklingen i arktis med undervannsbrønner og prosessanlegg på land.
National Geographic Channel sender programmer som både skal informere, fascinere og underholde. Temaene spenner fra eventyr og utforskning til arkeologi, menneskenes opprinnelse, naturfenomener, forskning og teknologi, reiser, urban antropologi og villmarksliv. Kanalen er tilgjengelig i 147 land.
VERDENS STØRSTE: Amerikanerne har alltid latt seg imponere av størs og beste. Brønnrammene for Ormen Lange er verdens største med 13 tommers ventiltrær. (Bilde: Hydro)
BYGGET: Administrasjonsbygget til landanlegget til Ormen Lange på Nyhavna. I løpet av mai blir det innflytting.
BARE FOR TEST: Den store stålstruktureren er bygger for å teste ut havbunnsutstrustningen for Ormen Lange. Inntrekkingen av to 30 tommer stålsrør er en av hovedtestene som er gjennomført. (Bilde: Hydro)
TUNGE LØFT: Manifolden til Ormen Lange løftes åå plass av kranskipet Uglen. Manifolden veier 444 tonn. (Bilde: Anders J. Steensen)
Shell skal operere landanlegget til Ormen Lange når det står klart i 2007, og har derfor hyret inn vedlikeholdsfolk fra Aker Kværner. (Bilde: Shell)
FULL KONTROLL: ABB leverer rundt 250 kabinetter med utstyr for å kunne holde prosessene på Nyhamna og den 1200 kilometer lange rørledningen til Easington i Storbritannia under kontroll. Stig Åndheim, Gertrud Pedersen og Einar Stephensen under test av Ormen Lange-utrustning.
Ormen lange - manifold. Det ble satt ny norgesrekord da de to brønnrammene for Ormen Lange-feltet ble heist på plass 850 meter ned på havbunnen. Aldri før har havbunnsinstallasjoner blitt heist ned til så store havdyp på norsk sokkel. Dette skjedde i august 2005. (Bilde: NORSK HYDRO)
Artist impression av verdens lengste gassrørledning på havbunnen. Når gasstrømmen åpner i 2007, vil Ormen Lange kunne forsyne Storbritannia med 20 prosent av gassen landet trenger. Det gjør feltet til Norges nest største gassfelt. (Bilde: NORSK HYDRO)
  • offshore

Norsk Hydro og norsk leverandørindustri får en solid fjær i hatten når den velrenommerte fjernsynskanalen retter fokus mot det norske prosjektet.

Dubai og USA

Kvalitetskanalen National Geographic Channel setter Ormen Lange i samme kategori som den flotte Golden Gate-brua ved San Fransisco, palmeøyene ved Dubai og kraftverksdemnigen Hoover Dam i USA.

Serien skal presentere noen av verdens mest storslåtte konstruksjoner. National Geographic Channel skal ta for seg både planlegging, arktiektur, design og funksjon.

Imponerer

Fjernsynskanalen opplyser at Ormen lange fascinerer fordi dette prosjektet står overfor voldsomme utfordringer.

National Geographic trekker fram de store dybder, uforutsigbar havbunn, sterk strøm og anleggsbygging i et tøft klima med temperaturer under frysepunktet, ekstreme vindforhold og enorme bølger.

Stolt

Opptakene til programmet startet denne uka og er ferdig før mai er omme. Det er foreløpig ikke satt noen dato for når programmet skal sendes.

- Ormen Lange er et komplisert prosjekt, en undersjøisk gigant, og har en svært viktig betydning i det norske olje- og gasseventyret. Vi synes det er stas at Norge er representert på listen over byggverkene vi viser, sier PR-ansvarlig i National Geographic Channel Norge, Stine Eriksen, ifølge en pressemelding fra National Geographic.

Hvilke andre teknologiprosjekter hadde fortjent samme oppmerksomhet fra National Geographic?

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå