MOBIL

Oppsummering av Nexus-ryktene

Den neste Google-telefonen er rett rundt hjørnet, og da svømmer man i rykter.

13. okt. 2011 - 13:35

Etter flere måneder med spekulasjoner er det nå liten tvil om at det er Samsung som står bak årets Google-telefon. Denne skulle egentlig ha blitt lansert på tirsdag, men lanseringen ble utsatt på ubestemt tid.

De siste ryktene skal imidlertid ha det til at utsettelsen ikke er langvarig, og vi forventer å få se telefonen allerede neste uke.

Og siden telefonen etter alt å dømme er rett rundt svingen tenkte vi det var på sin plass å oppsummere det som har rent gjennom ryktemølla. 

Operativsystem

Nexus-telefonene lanseres alltid i forbindelse med at Google gjør et hopp i Android-versjonen, og det eneste vi faktisk vet helt sikkert om den kommende Google-telefonen er at den får den nye Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS)-utgaven.

LES OGSÅ: Bilder av Android 4.0

Den nye versjonen har blitt kraftig oppusset siden sist, og minner svært mye om tablet-versjonen Android 3.0 Honeycomb.

Mye tyder altså på at ICS er en Android-versjon for både tablets og mobiltelefoner, til tross for ryktene om at denne sammensmeltingen skulle være utsatt

I tillegg til et helt nytt grensesnitt skal også funksjonaliteten har gjort et hopp.

Blant høydepunktene er støtte for å bruke USB-tilbehør som mus, tastatur og eksterne lagringsdisker.

Sammen med HDMI-utgang kan dette gjøre det mulig å docke telefonen og bruke den som en vanlig PC.

Vi har for øvrig allerede sett løsninger som gjør dette mulig, for eksempel Motorolas Lapdock, som sammen med en Android-app gir telefonen din laptop-funksjonalitet.

For deg som vil vite mer om Android 4.0 ICS:

Ice Cream Sandwich neste måned?

Her er Ice Cream Sandwich

Skjerm

Om man skal trekke frem étt punkt produsenten virkelig kniver om å være best på så er det skjermen.

Samsung satser som vanlig på LED-varianter av skjermene sine, og det forventes at den neste Nexus-telefonen får en AMOLED-variant med HD-oppløsning, nærmere bestemt 720 x 1280 piksler (720p).

Og det er ikke bare oppløsningen som er ubeskjeden. Skjermstørrelsen skal være hele 4,65 tommer, noe som nok passer bra sammen med Googles økte satsing på film - med videoutleie både i Android Market og på YouTube (foreløpig ikke i Norge).

Kraft

Samsung har allerede vist at de lett kan konkurrere med Nvidia, Texas Instruments og Qualcomm når det kommer til systembrikker (SoC) for mobiltelefoner. Galaxy S II-brikken Exynos 4210 har feid gulvet med konkurrentene, og for et par uker siden annonserte produsenten at oppfølgeren Exynos 4212 er klar.



Får vi se den første telefonen med Exynos 4212?

Og det er ikke usannsynlig at det er denne brikken som står i den kommende Google-telefonen. Dette innebærer isåfall at du får doble prosessorkjerner klokket til 1500 MHz. Transistorstørrelsen i prosessorene er også krympet fra 45 til 32 nm, noe som gir mindre varmeutvikling og lavere strømforbruk.

LES MER: Her er det nye Samsung-kruttet

Foreløpig er det noe usikkert hvilken grafikkbrikke som skal stå i telefonen, men vi snakker nok enten om en oppgradert versjon av ARM Mali-400MP (Galaxy S II) eller PowerVR SGX542MP (iPhone 4S/iPad2).  Forrige gang produsenten brukte en PowerVR-brikke var for øvrig i den forrige Google-telefonen, Nexus S, som kjørte SGX540-brikken.

Telefonen vil mest sannsynlig også ha 1 GB arbeidsminne (RAM), altså like mye som HTC Evo 3D og Samsung Galaxy S II.

Nettverksstøtten skal også være omfattende, med både CDMA- og GSM-antenner på plass - akkurat som i iPhone 4S. I tillegg skal telefonen ha LTE-støtte, som betyr at du vil få tilgang til ekstreme internetthastigheter i mobilnettet.

Texas Instruments ikke utelukket

Det er langt fra spikret at det faktisk står en Samsung-systembrikke i den kommende Nexus-telefonen. Det går nemlig også rykter om at den kommer med Texas Instruments-brikken OMAP 4460, som er hakket svakere spesifisert enn Exynos 4212.   

Batteri

Vi har i bunn og grunn slått oss til ro med at en smarttelefon i dag må lades hver kveld om du bruker den hyppig, men i det siste har vi sett en økning i batterikapasiteten hos flere produsenter, så forhåpentligvis har vi lysere tider i møte.

Ryktene skal ha det til at Nexusen enten skal ha en kapasitet på 2050 mAh eller 1750 mAh. Begge deler er godt over gjennomsnittet for en smarttelefon i dag.

Men så gjenstår det jo å se om den ekstra batterikapasiteten blir spist opp av økt skjermstørrelse og høyere oppløsning.

Kamera



Samsung har nylig avduket nye kamerasensorer. Det er uvisst om én av disse står i den nye Nexus-telefonen.

Google-telefonen får kamera, såpass vet vi. De nøyaktige spesifikasjonene er det verre med. For eksempel varierer informasjonen om bildeoppløsningen litt. Her er både fem megapiksler og åtte megapiksler nevnt om hverandre. 

Det er heller ikke klart om det er Samsungs nye kamerasensorer eller annen optikk som står i telefonen.

Én eller to?

Vi har til nå ikke nevnt noen spesifikke modellnavn i denne artikkelen, nettopp fordi det er to forskjellige som verserer på nett: Nexus Prime og Galaxy Nexus.



Samsungs egen teaser i forkant av lanseringen.

Når det i tillegg er såpass store svingninger i spesifikasjonene som dukker opp med jevne mellomrom er det slett ikke umulig at vi faktisk snakker om to forskjellige Nexus-telefoner i forskjellige prisklasser.

Og det gir egentlig mening. En Google-telefon med 4,65-tommes skjerm, Exynos 4212 og åtte megapikslers kamera vil utvilsomt være høyt priset. Da kan det være greit å ha et alternativ for de som kan leve med hakket svakere systembrikke, lavere spesifisert kamera og et generelt mer gjennomsnittlig spesifikasjonsark.

Om det er snakk om én eller to telefoner får vi nok svar på i overskuelig fremtid - forhåpentligvis allerede neste uke. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.