MOBIL

Oppfølgerne vi ser frem til

Årets supertelefoner nærmer seg med stormskritt.

26. jan. 2012 - 16:46

2011 utviklet seg til å bli et av de mest interessante årene for mobilbransjen noensinne. Vi så et stort hopp i maskinvareutviklingen, og det dukket opp telefoner med både doble prosessorkjerner, kraftige grafikkbrikker og bedre skjermer enn noensinne.

Og det ser ikke ut til at utviklingen har tenkt å stagnere i år heller. De siste månedene har vært preget av lekkasjer, rykter og spekulasjoner som antyder at de kommende toppmodellene vil få fjorårets flaggskip til å blekne.

Først skal vi understreke at du som alltid skal ta mobilrykter med en klype salt, og at produsentene selv ikke har bekreftet noe som helst.

Det som er helt sikkert er at du kan vente deg et lass med interessante telefoner fremover. Ikke bare under Mobile World Congress neste måned, men også i resten av tiden mot sommeren.

LG Optimus 2XOppfølgeren til denne kan bli heftige saker.

LG ble den første produsenten som lanserte en mobiltelefon med doble prosessorkjerner, og fikk et ganske heftig forsprang på konkurrentene da de lanserte Optimus 2X flere måneder før Samsung og resten av konkurrentene kom på banen med tilsvarende maskinvare.

LES OGSÅ: Test av LG Optimus 2X

Oppfølgeren: Optimus X3

Vi tipper LG er interessert i å lage spetakkel også i år, og det har allerede vært lekkasjer som tyder på at flaggskipet kommer til å hete Optimus X3.

Det meste tyder på at LG har brukt samme maskinvareleverandør som i fjor, altså Nvidia, og at telefonen kommer med Tegra 3-systembrikken.

Dette betyr isåfall at vi snakker om fire prosessorkjerner i tillegg til en "støtteprosessor" med lavere klokkefrekvens, som altså tar over for hovedkjernene når telefonen ikke er under press.

Grafikkbrikken er også betydelig oppgradert, noe som kommer godt med når du skal drive skjermen, som ser ut til å bli en 4,7-tommer med 720p-oppløsning.

Bildene som har lekket til nå kan tyde på at LG er i ferd med å bevege seg bort fra den forholdsvis klumpete utformingen som gikk igjen i fjorårets toppmodeller.

Vi forventer at LG viser frem både denne telefonen og flere toppmodeller under Mobile World Congress neste måned.

LES MER:

LG Optimus X3 er lekket

Samsung Galaxy S IIDu får sannsynligvis se arvtageren til en av fjorårets råeste mobiler før sommeren er over oss.

Samsung Galaxy S II ble lansert dagen før Mobile World Congress i februar i fjor, og stod ved utgangen av året igjen som en av tidenes beste mobiltelefoner.

LES OGSÅ:

Test av Samsung Galaxy S II

Her er det nye Samsung-kruttet

Oppfølgeren: Galaxy S III

Det er liten tvil om at Samsung allerede er godt i gang med oppfølgeren til Galaxy SII, og både historikk og rykter tilsier at telefonen kommer til å hete Galaxy S III.

Utover dette har produsenten holdt kortene svært tett til brystet, og vi har ikke den fjerneste anelse om hvorvidt spesifikasjonene som sirkulerer har hold i virkeligheten, men vi skal oppsummere ryktene uansett:

Galaxy S III skal ha en Samsung-produsert systembrikke, noe som er svært gode nyheter med tanke på at selskapets Exynos 4210-brikke feide gulvet med samtlige av konkurrentene i fjor.

Systembrikken skal ha fire prosessorkjerner med en teoretisk makshastighet på 2 GHz (vi tipper dog at de vil klokkes ned til et betydelig lavere nivå enn dette), en oppgradert utgave av ARM-grafikkbrikken Mali-MP400 og 1,5 GB arbeidsminne.

Skjermen legger seg i samme klasse som hos rivalene, med en størrelse på 4,65 tommer og 720p-oppløsning. Vi blir ikke veldig overrasket om skjermtypen er en "ny og forbedret" AMOLED-variant, da produsenten har sluppet løs nye versjoner av denne teknologien tre år på rad.

De ferskeste ryktene på Galaxy S III-fronten avduker at telefonen kan være i salg allerede i april. De siste dagene har imidlertid flere nettsteder meldt at vi sannsynligvis ikke får se en lansering under Mobile World Congress, noe som isåfall betyr at Samsung kjører et eget arrangement i etterkant av dette.  

LES OGSÅ:

Er dette Galaxy S III?

Dette kan være Galaxy S III-spesifikasjonene

HTC SensationHTC fulgte opp Sensation med den oppgraderte Sensation XE. I år får du enda kvassere saker å leke deg med.

HTCs første dobbeltkjernemodell var Sensation, som kjører på Qualcomm-brikken MSM8260. Med doble prosessorkjerner på 1,2 GHz, grafikkbrikken Adreno 220 og 1 GB arbeidsminne seilet denne rett inn som en av de kraftigste telefonene på markedet.

I fjerde kvartal fulgte produsenten opp med en oppgradert versjon av telefonen: Sensation XE. Denne har Beats-stempel, kraftigere batteri og høyere klokkehastighet i prosessorkjernene.

LES OGSÅ: Test av HTC Sensation

Oppfølgeren: Supreme

Her skal vi understreke at det har gått mange rykter, og at det slett ikke er sikkert at Supreme blir navnet på HTCs kommende toppmodell. Første gang ryktene om denne telefonen dukket opp gikk den nemlig under navnet Edge, som senere skiftet kodenavn til Endeavour før den altså nå omtales som Supreme.

Spesifikasjonene har imidlertid holdt seg noenlunde stabile gjennom hele ryktebølgen, noe som tyder på at HTC ikke har tenkt å holde seg trofaste mot Qualcomm som maskinvareleverandør. Istedenfor skal produsenten ha gått for Nvidias Tegra 3-brikke, som altså betyr fire prosessorkjerner (pluss støttekjerne) og den nyeste GeForce-grafikkbrikken for mobil.

I likhet med resten av toppmodellene skal skjermen ha 720p-oppløsning, og størrelsen skal være på 4,7-tommer.

Samtidig antar vi at HTC ikke punget ut 300 millioner dollar for aksjemajoriteten i Beats uten å benytte denne merkevaren fullt ut, så det er gode odds for at Supreme kommer med Beats-logo.

LES OGSÅ:

HTCs første quad core i februar?

Sony Ericsson Xperia ArcIkke dobbeltkjerne, men likefullt en fantastisk telefon.

Sony Ericsson kom aldri med dobbeltkjernetelefoner i fjor, men leverte til gjengjeld Xperia Arc, som både har knallbra kamera, god skjerm og i grunnen også kraftig nok maskinvare til å kjøre det aller, aller meste du finner på Android Market.

Sony er nå godt på vei med å fase ut Ericsson, og har allerede vist frem den første "rene" Sony-telefonen på over ti år.

Oppfølgeren: Sony Xperia S

Med Sony Xperia S har Xperia-serien omsider tatt steget over til dobbeltkjerneprosessorer. Her finner du den samme systembrikken som i HTC Sensation XE, altså en MSM8260. Prosessorkjernene er klokket til 1,5 GHz, og du får grafikkbrikken Adreno 220.

Vi har allerede fått prøve en tidlig versjon av telefonen, og ble imponert. Dette er, ikke overraskende, den kjappeste Xperia-telefonen til nå, og Sony ser også ut til å gå bort fra plasten som preget alle Xperia-telefonene i fjor.

Kameraet er noe av det mest spennende her, da Sony har bevist gang på gang at bildekvalitet er noe de kan. I Xperia S får du 12-megapikslesvarianten av Exmor R-brikken, og du kan nå også filme i 1080p-oppløsning.

Telefonen skal være på markedet allerede innen utgangen av mars, så ventetiden er ikke veldig lang for deg som vil sikre deg Sonys første Android-telefon under egen fane.

LES OGSÅ: Lyntest av Sony Xperia S

Nokia Lumia 800Lumia 800 markerer starten på Nokias Windows-fremtid.

Nokias første Windows Phone-modell er den beste Windows Phone-telefonen du får kjøpt i dag. Med flott design og solide matrialer og den stadig bedre Windows Phone-plattformen under skallet har denne vekket stor interesse over hele verden. Den kommer i "offisielt salg" i Norge i februar, men de ivrigste har allerede sikret seg et eksemplar.

LES OGSÅ: Test av Nokia Lumia 800

Oppfølgeren: Lumia 9xx...?

Nokia har allerede vist frem Lumia 900, som kanskje er mer en søstermodell enn en oppfølger til Lumia 800. Denne skulle i utgangspunktet holdes eksklusiv for det amerikanske markedet, men mye kan tyde på vi har en europavariant på vei over dammen.

Vi blir imidlertid overrasket om Nokia ikke viser frem noe nytt under Mobile World Congress, og det snakkes allerede om en Nokia-modell med navnet Lumia 910, som blant annet skal 12 megapiksels kamera.

Ikke at oppløsningen i seg selv betyr at bildene holder høy kvalitet, men det vekker et lite håp om at vi kanskje får en Windows-telefon med den samme optikken som står i Nokia N8, som fremdeles er blant det beste du kan oppdrive i en mobil - over ett år etter at den kom på markedet.

Her skal vi igjen påpeke at det er snakk om vage rykter, men ventetiden på en endelig bekreftelse er ikke lang. Nokia har kalt inn til pressekonferranse i Barcelona mandag 27. februar klokken 0830, og der har vi tenkt å stille med kamera og godt humør.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.