Oppdaget torpedo på strømkabelen til Nederland - her sprenges den

Måtte først flytte torpedoen med ballonger.

Under en rutineoperasjon i 2014 oppdaget Statnett at en torpedo lå på NorNed-kabelen, som går mellom Norge og Nederland.

Torpedoen ble funnet på 50 meters dyp i dansk farvann. Først var Statnett usikre på om det virkelig var en torpedo, så var de usikre på om torpedoen var skarp.

Løfteballong

Onsdag for to uker siden sprengte Statnett torpedoen i samarbeid med det danske sjøforsvaret. 

Fartøyet MV Elektron ble mobilisert i Esbjerg med fjernstyrt undervannsfarkost (ROV), trykkammer, RIBer, dykkerutstyr og TNT.

Den fjernstyrte undervannsfarkosten identifiserte torpedoen og spylte bort noen av massene som lå under.

Deretter festet dykkere fra det danske sjøforsvaret et tau rundt torpedoen og flyttet den 200 meter unna kabelen ved hjelp av løfteballong.

Brukte TNT

Dykkere plasserte så TNT på torpedoen. Med Elektron plassert med en sikkerhetsavstand på 700 meter, ble sprengstoffet detonert.

Det er ennå ikke klart om torpedoen var skarp.

– Man antok at den var skarp ut fra smellet da den ble detonert, men vi vet ikke med sikkerhet om den faktisk var det, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til Teknisk Ukeblad. 

Det danske sjøforsvaret antar ifølge Statnett at torpedoen stammer fra andre verdenskrig. Men heller ikke det er sikkert. Biter av torpedoen ble hentet opp og er nå sendt til videre analyse hos danske myndigheter.

– Det blir spennende å se hva vi kan få vite når restene er blitt undersøkt, sier sier Gilje. 

På 50 meters dyp i dansk farvann sprenges en torpedo som har ligget på kraftkabelen mellom Norge og Nederland.
På 50 meters dyp i dansk farvann sprenges en torpedo som har ligget på kraftkabelen mellom Norge og Nederland.Bilde: Bård Hornslien, Statnett
Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.